Fredrik fångade skalvet på film: ”Som en explosion”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Island skakats av en serie kraftiga jordskalv. Det näst kraftigaste hittills inträffade den 14 mars och fångades på film av den svenske geologen Fredrik Holm.

– Det kändes som att marken öppnade sig, säger han.

Fredrik Holm har bott i Reykjavik i snart 20 år, och är därmed van vid att marken skakar. När han och hans kollega Amy Clifton fick reda på att ett skalv var på gång bestämde de sig för att ta sig från Reykjavik ut på Reykjaneshalvön, där skalven var som kraftigast.

Han beskriver hur de precis gått förbi en sluttning för att titta på stenar som rasat när jordbävningen kom.

– Det var som att en explosion slog till mot bergskammen. Allt kom mot oss. Det första jag tänkte på var att backa tillbaka och försöka få igång kameran, säger Fredrik.

Mäts i tiotusental

Fredrik hade väntat sig ett skalv runt 5,0 på richterskalan, men skalvet som kom var betydligt kraftigare än så och uppmätte 5,4. Skalvet var därmed det näst kraftigaste som uppmätts sedan jordbävningarna drog igång på Island den 24 februari.

Sedan dess har Islands meteorologiska institut räknat skalven i tiotusental. De flesta är små, men även de kraftigare är många. Bara den första veckan uppmättes runt 30 skalv med en magnitud på 4.

Isländska geologer följer nu utvecklingen noga av oro för ännu kraftigare skalv eller vulkanutbrott. Fredrik Holm i Reykjavik säger att han är mer nyfiken på skalven än han störs av dem, men det finns dem som drabbats hårdare.

– Folk som bor i Grindavik kan inte sova och inte slappna av för att det mullrar och vibrerar hela tiden. Folk har fått sjösjukesymptom på grund av skalven, säger Fredrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.