Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frisörer, skräddare och tårtbakare bojkottar barnbröllop i Turkiet Foto: SVT

Frisörer, skräddare och tårtbakare bojkottar barnbröllop i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Var sjätte minderåriga flicka blir bortgift i Turkiet trots att det strider mot lagen. En ovanlig kampanj försöker stoppa barnäktenskapen genom att uppmana frisörer, skräddare och konditorer att bojkotta barnbröllop. 

”På detta skrädderi sys inte ett enda stygn till barnbrudar” står det på en färgglad affisch i en skräddarlokal i staden Van i östra Turkiet.  

– För en månad sedan sydde jag den sista brudklänningen till en minderårig, en 14-årig flicka. Den var en vit klänning i pytteliten storlek. Det gjorde ont i mig att utföra arbetet, berättar skräddaren Gül Gülmez.

Nu har hon, liksom många andra skräddare, konditorer och frisörer i staden, lovat att aldrig göra om det. Företagarna som deltar i kampanjen för att bojkotta barnbröllopen har också lovat att anmäla förfrågningar från minderåriga bröllopskunder.

Dispens med föräldrarnas tillåtelse

Van är en av provinserna med flest barnäktenskap i Turkiet.  

Turkisk lag förbjuder äktenskap innan året man ska fylla 18 år, med möjlighet till ett års tidigare dispens med föräldrarnas tillåtelse.  

Trots det är bröllop med minderåriga mycket vanliga genom religiösa ceremonier, så kallade imamvigslar, som är bortom rättsväsendets kontroll.  

”Islam tillåtet vigslar med flickor från 9 års ålder”, meddelade Turkiets religiösa myndighet Diyanet i ett uttalande förra året som senare drogs tillbaka efter hård kritik.

”Det duger inte att beklaga sig”

Var sjätte flicka i Turkiet gifts bort som minderårig, visar statistisk från FN. Andra undersökningar pekar på ännu högre siffror.  

– I många byar gifts flickorna bort vid 15 års ålder, ibland ännu yngre, säger aktivisten Gülmay Gümüşhan, från organisationen Yaka-Koop, som försöker stoppa barnäktenskapen.  

Hon giftes själv bort i ung ålder. Gülmay Gümüşhan tror att det krävs ett helhetsgrepp för att åstadkomma förändring.  

– Det räcker inte att ge stöd åt de utsatta kvinnorna, även om det såklart också är viktigt. Men vi måste samtidigt ta diskussionen med imamer och byordföranden, som är de riktiga makthavarna på landsbygden.

500 företagare deltar

Den ovanliga kampanjen att uppmana företagare till bojkott har rönt stor uppmärksamhet i Turkiet. Hittills deltar mer än 500 företagare. Särskilt stolt är Gülmay Gümüşhan över stödet från lokala imamer.  

– Det duger inte att beklaga sig och slå sig för knäna när det är för sent. Vi vet alla att barnäktenskapen förekommer och vi har alla ett ansvar att stoppa det istället för att titta åt andra hållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer