Susanne Neumann ger sig in i tyska ledarstriden Foto: ARD

Frispråkig kritiker ger sig in i tyska ledarstriden

Uppdaterad
Publicerad

Idag kastade sig den före detta städerskan Susanne Neumann in i den viktiga ledarstriden i det tyska socialdemokratiska partiet. Hon kräver nytt ledarskap och skapar återigen rubriker.

Susanne ”Susi” Neumann har arbetat som städerska och varit fackligt aktiv i hela sitt liv. Hon blev alla tv-soffors älskling när hon öppet kritiserade det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, för att ha försämrat villkoren för arbetare och pensionärer.

– SPD har ansvar för fattigpensionerna och den sociala nöden hos lågavlönade, dundrade Neumann på en SPD-konferens nyligen.

Utmanar ordföranden

Och nu kastar hon sig in i den pågående ledarstriden i partiet.

De tyska socialdemokraterna, SPD, står inför ett viktigt val i slutet av januari: att utse sin kanslerskandidat till förbundsdagsvalet i september i år. Den sittande partiordföranden, Sigmar Gabriel, har nyligen deklarerat att han är beredd att kandidera som utmanare till Angela Merkel till posten som kansler.

Men nu utmanar den frispråkiga Susanne Neumann både honom och partiet med att frankt förklara att hon inte tycker att Gabriel ska kandidera.

– Om vi vill att partiet verkligen ska vara ett parti för arbetstagare och gå i en ny riktning, är det inte ett bra drag med Sigmar Gabriel som kandidat, sa Neumann i en tv-intervju i ARD:s morgonprogram.

Hon blev nyligen partimedlem och efterlyser nu ett urval av kandidater till den viktiga partikonferens som SPD ska hålla i slutet av månaden.

Uttryckte oro

Susanne Neumann uttryckte sin oro över framgångarna för det EU-och invandringskritiska partiet, AFD, Alternativ för Tyskland. AFD ligger nu på 15 procent av väljarstödet i de senaste opinionsmätningarna och kommer troligen att ta sig in i den tyska förbundsdagen vid valet i höst.

SPD är koalitionspartner med Angela Merkels parti, CDU och dess systerparti CSU, och Sigmar Gabriel har haft flera ministerposter. Han är nu vicekansler och har även ansvar för näringslivs- och energiomställningsfrågor.

Inom det socialdemokratiska partiet pågår nu för fullt diskussionen om vem som bäst utmanar Merkel och uppstickaren, AFD. I stället för den sk stora koalitionen som nu sitter vid makten, diskuteras en möjlig röd-röd-grön-koalition som ett alternativ i framtiden. Den skulle bestå av socialdemokraterna, SPD, vänsterpartiet, Die Linke och de Gröna. Men enligt den senaste opinionsmätningen av INSA, publicerad i tidningen Bild, skulle den konstellationen bara ge 41 procent av rösterna mot 53 procent för den stora koalitionen.

Viktigt delstatsval

SPD har länge haft vikande siffror på grund av det långvariga regeringssamarbetet med CDU och Angela Merkel. I maj hålls ett viktigt delstatsval, i den mest folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen med 17 miljoner invånare. Delstatsvalet blir en värdemätare inför förbundsdagsvalet i september.

Susanne Neumann sätter fingret på en öm punkt hos SPD. Många av partiets kärnväljare har fått det sämre sedan SPD under Gerhard Schröder infört en rad reformer på arbetsmarknaden. Partiet har det senaste året tappat väljarstöd till AFD på grund av regeringens flyktingpolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer