Arkivbild. Foto: AFP/TT

Fru stämmer Boeing på 2,5 miljarder efter svenska makens död

Uppdaterad
Publicerad

En fransk kvinna vars svenske make omkom i Ethiopian Airlines-flygkraschen i mars stämmer flygplansjätten Boeing på 276 miljoner dollar, motsvarande runt 2,5 miljarder kronor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt misstänker amerikanska haveriutredare att fåglar kan ha lurat Boeingplanets sensorer att dyka mot marken.

”Återigen har ett girigt företag prioriterat vinst före säkerhet, med tragiska konsekvenser för allmänheten. Vi har erfarit att Boeing förlitade sig på en enda sensor, som det tidigare varnats för i över 200 incidentrapporter till den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA”, skriver kvinnans advokat i ett uttalande.

Ethiopian Airlines Flight 302 kraschade den 10 mars i år på väg från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till Kenyas huvudstad Nairobi. Alla 157 personer ombord miste livet.

Enligt uppgifter i amerikanska medier misstänker haveriutredare att fåglar kan vara orsaken till att flygplanet störtade, rapporterar CNBC.

Bedömare menar att fåglarna triggade igång ett anti-överstegringssystem som fick autopiloten att tro att planets nos behövdes vinklas ned. Man ska ha sett ett liknande scenario i fallet med det plan av samma modell – Boeing 737 Max 8 – som kraschade i havet utanför Indonesien i oktober i fjol, då 189 personer omkom.

Vad som orsakade flygolyckan i Etiopien har ännu inte fastställts och utredningen pågår fortfarande

Till följd av olyckorna valde flera länder att belägga modellen med flygförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer