De sparsammas gäng i Bryssel: Mark Rutte från Nederländerna, Sebastian Kurz från Österrike, Sanna Marin från Finland, Stefan Löfven från Sverige och Mette Frederiksen från Danmark. Foto: Francois Walschaerts/AP/TT

Frugala fyran vill banta bidragen i EU – backas av Finland

Uppdaterad
Publicerad

Motsättningarna om pengar och principer är inte lösta. Sverige och de tre andra i de sparsammas gäng, också kallat frugala fyran, samt Finland är dock redo att gå med på ett coronakrispaket med 350 miljarder euro i bidrag och lika mycket i lån, erfar TT.

En sådan bantning av bidragsdelen kan bli svår att acceptera för länder i Sydeuropa, Tyskland och Frankrike på EU-toppmötet i Bryssel.

Intensiva diskussioner pågår i Bryssel, där förhandlingarna är inne på sin tredje dag.

Paula Carvalho Olofsson, deltagare i den svenska delegationen, säger till SVT:s utsände reporter Oskar Jönsson att Sverige måste gå med på att delar av paketet består av annat än lån.

– Riktigt hela vägen kommer vi inte nå. För att klara de viktiga prioriteringar vi har så måste vi vara beredda att acceptera en del bidrag, men vi jobbar hårt för att den delen ska vara så liten som möjligt, säger Paula Carvalho Olofsson.

Marin: Lösning är möjlig

En bit in på söndagskvällen hade stats- och regeringscheferna ännu inte satt sig runt bordet tillsammans.

– Det finns fortfarande skillnader mellan länderna, det måste jag ärligt erkänna. Men personligen tror jag att det går att hitta en lösning, sade Finlands statsminister Sanna Marin tidigt på söndagskvällen enligt den finska nyhetsbyrån STT.

Hon tillade att hon är redo att fortsätta till måndagen, men underströk att hon ännu ansåg att för mycket av coronakrisstödet till EU-länderna föreslås gå ut som bidrag. Samtidigt varnade hon för att ett sammanbrott nu inte kommer att göra det lättare att enas vid ett nytt möte.

– Det kan mycket väl bli så att det försöket kan bli ännu svårare, sade Marin.

Enligt uppgift till TT har de fyra sparsamma länderna Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike, eller snåljåparna som motståndarna kallar dem, gjort klart att de kan acceptera ett coronakrispaket om totalt 700 miljarder euro, med hälften som bidrag och hälften som lån.

Ursprungsförslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionen var 750 miljarder med 500 av dem som bidrag och 250 som lån.

Finland tillhör formellt inte den ”frugala fyran”. Marin har ändå under söndagen deltagit i flera möten med ”snåljåpskvartetten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.