Fruktade rebeller ger upp i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 månaders rebellverksamhet i östra Kongo lägger nu den fruktade gruppen M23 ned sina vapen. Det är en stor seger för FN.

Det är missnöjda från tutsi-folket i östra Kongo som bildade rebellgruppen i april 2012. Det skedde sedan tutsi-befolkningen ansåg att centralregeringen i Kongo huvudstad Kinshasa hade brutit mot en fredsöverenskommelse från 2009, ingången med en annan rebellrörelse.

Avväpning

En ledare i M23 uppmanade på tisdagen helt överraskande M23:s styrkor att lägga ned vapnen och bereda sig på avväpning och att inordna sig i det civila samhället. M23 lovade att i fortsättningen enbart kämpa med politiska medel.

Konflikten har komplicerats av att grannlandet Rwanda, vars ledare också är tutsi, har hjälpt rebellerna.

Det handlar om en kamp om Kongos enorma mineralrikedomar. Rwanda förnekar inblandning men en expertrapport från FN anses bevisa Rwandas medskyldighet.

Inte slutet på oron

Men bedömare varnar för att M23:s kapitulation inte är slutet på oroligheterna i Kongo. Dels finns en rad andra rebellgrupper i samma område. Tutsiernas missnöje med centralregeringen kvarstår och kan ge upphov till nya protester.

Dels finns det rebellgrupper i andra områden i östra Kongo där man slåss – och överallt handlar det om tillgången på mineraler som guld, koppar och kobolt.

Sedan många år har FN-rapporter anklagat grannländerna Burundi, Rwanda och Uganda för militär inblandning i Kongos inre affärer – också detta med målet att röva mineraler från det splittrade Kongo.

Sex miljoner döda

Inbördes strider och invasioner från grannländer har sedan 1998 kostat minst sex miljoner människor livet i vad som ofta beskrivs som ”det glömda kriget”, en av världens blodigaste väpnade konflikter.

Regeringen i Kongo ser detta som en stor seger och menar att det är en signal till en rad andra rebellrörelser att fundera på att lägga ned vapnen och förhandla istället för att slåss mot centralregeringens styrkor.

Kongos styrkor har förstärkts av nära 20.000 soldater under FN:s befäl. Bland annat har en 3.000 man stark insatsstyrka – med soldater från Malawi, Tanzania och Sydafrika – varit aktiv under den senaste månden och drivit bort rebellerna från ett halvdussin städer.

Lämnade sista kullarna

På tisdagen lämnade de sina sista två kullar som man höll på kongolesiskt territorium. Många flydde till grannländerna Uganda och Rwanda.

USA:s sändebud i Kongo sade på tisdagen att de rebeller som begåt allvarliga brott ska straffas.

Höjdpunkten för M23 var i november 2012 när de ockuperade regionens största stad Goma med en miljon invånare. 

Sedan dess har FN kompletterat de fredsbevarande trupperna med en insatsstyrka med en tydligare uppgift att med våld driva tillbaka upprorsmännen.

Försvagades

Det var internationella påtryckningar som gjorde att rebellerna till sist gav upp Goma och efter det har gruppen drabbats av inre stridigheter.

Den försvagades också när dess ledare Bosco Ntaganda överlämnade sig själv till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag tidigare i år. Han ska stå till svars för krigsförbrytelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.