Sydkoreanska militären genomförde en övning där de avfyrade tre missiler, minuter efter Nordkoreas robottest. Foto: TT

Full beredskap på Koreahalvön – men vem kan stoppa missilen?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sex minuter efter Nordkoreas missiltest i natt svarade Sydkorea med simulerade precisionsattacker mot avfyrningsplatsen. Att det råder full beredskap på Koreahalvön är det inget tvivel om. Men för att visa att man faktiskt kan hejda en missil, måste svaret komma mycket tidigare.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Seoul: 03.17 lokal tid

Nordkorea avfyrar en ny, modifierad interkontinental Hwasong-15-missil från en testplats i mörkret utanför Pyongsong.

Nordkorea-krisen

Det är den längsta och mest kraftfulla interkontinentalrobot som Nordkorea har testat så här långt. Missilen landar i Japanska havet, 25 mil från det japanska fastlandet.

Den får Nordkorea att deklamera att man nu är den kärnvapenmakt man alltid drömt om, och att man nu kan fästa kärnvapenstridsspetsar på robotar som kan nå över hela den amerikanska kontinenten, ändå till Vita Huset i Washington.

Seoul: 03.23 lokal tid

Sydkorea avfyrar i sin tur tre missiler i en simulerad precisionsattack nära sin gräns mot Nordkorea. Missilerna uppges vara riktade mot avfyrningsplatsen, samtliga ska ha ”träffat” målet.

De sex minuter det tog för Sydkorea att svara är också ett rekord. Responstiden efter tidigare nordkoreanska missiltester, 20 stycken bara i år, har förr varit längre. De har tagit många timmar.

– Sex minuter är tillräckligt snabbt för att visa Nordkorea att man antagligen kan döda de som befinner sig vid avfyrningsplatsen, säger Scott Lafoy, som är missilexpert på NK Pro.

Det betyder att Sydkorea och dess allierade USA och Japan har säkerhetsunderrättelser som är tillräckligt bra för att kunna vara beredd på ett förestående test, och att Sydkoreas missilteam fungerar som planerat.

Kan de stoppa en missil?

Men det är inte samma sak som att de har förmåga att stoppa ett missiltest.

– Om Sydkorea inte avfyrar 5 – 10 minuter innan Nordkorea gör det, så visar de fortfarande inte att de faktiskt skulle kunna stoppa en missiluppskjutning, säger Scott Lafoy.

Sydkoreas korta svarstid skulle kunna ses som ett tecken på att landet nu är i full beredskap dygnet runt. Strax innan avfyrningen citerade dock japanska nyhetsbyrån Kyodo regeringskällor, som hävdade att ett missiltest var nära förestående. Och den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In säger i dag att attacken var väntad, utan att lämna vidare detaljer.

Pyongyang: 12.00 lokal tid

Speciella nyhetsuppläsaren Ri Chun Hee går på mitt på dagen i Pyongyangs statstelevision och säger stolt att den nya missilen Hwasong-15 är beviset för att ”vi nu äntligen realiserat det stora historiska målet att färdigställa en fullständig kärnvapenarsenal, målet med att bygga en missilmakt.”

Ri fortsätter att berätta att missilen kan nå hela USA med en ”superstor tung stridsspets”. Det finns bedömare som tvekar över den utsagan och som fortfarande tror att Nordkorea har svårt att fästa en kärnvapenstridsspets på en av sina missiler och få det att fungera i praktiken.

Samtidigt som FN:s säkerhetsråd sammanträder i ett extrainkallat möte så fördömer omvärlden samfällt Nordkoreas test, det är förstås i strid med FN:s konventioner. Frågan är vad som är lösningen nu?

Få militära lösningar kvar

En attack i syfte att hejda ytterligare tester, som Donald Trump tidigare har antytt, är inget bra vapen i ett läge där Nordkorea potentiellt kan slå mot USA med kraftiga kärnvapen.

Insatserna inte bara på Koreahalvön, utan för snart sagt hela världen, börjar nu bli obehagligt stora. Så värst lugnade blev de flesta inte heller av Nordkoreas stolta taleskvinna i dag, när hon beskrev Nordkorea som ett fredsälskande land som bara utvecklar kärnvapen i självförsvar.

Dagens uttalande från Nordkorea om att man nu är en kärnvapenmakt måste tas på största allvar. Även om det finns fortsatta frågetecken för de sista bitarna i programmet. Många tycker dessutom att hotet borde tagits på större allvar långt tidigare.

Kan låst läge tvinga fram dialog?

Vilka fredliga lösningar som eventuellt går att hitta i det här läget återstår att se. Kanske är ett låst läge det som krävs för dialog. Det uppmanar i vilket fall utrikesminister Margot Wallström till.

Och många andra manar också till lugn nu, även Kina, framförallt i riktning mot den amerikanske presidenten Donald Trump. I dag hörde vi heller ingenting om all den ”eld och vrede” som han tidigare överraskande hotade med om Nordkorea fortsatte sina missil- och kärnvapentester.

”Vi kommer att hantera det här”, var dagens svar från Donald Trump.

Insatserna börjar stå väldigt klart nu, kanhända. Också för en av världens allra mäktigaste män. Som själv har kraftfulla kärnvapen i sina händer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet