Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera döda i översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har nu utlyst katastroftillstånd efter de kraftiga översvämningarna som drabbat landets norra delar. Samtidigt har minst nio personer har hittats döda i Tyskland och Frankrike på grund av översvämningarna. Vattennivån väntas stiga under de kommande dagarna.

Kraftiga skyfall har förstört vägar, strandsatt människor på tak och tvingat skolor att stänga. Flodströmmarna har spolat med sig bilar och löst bråte.

Värst drabbat är Simbach am Inn i södra Tyskland, Bayern. Där tre personer som inte kunnat ta sig ut ur ett hus i hittats döda. Polisen säger att fler personer kan finnas i byggnadens undervåning. Ytterligare en kvinna har hittats död, flytande i strömmen utanför, uppger BBC.

Instängda skolbarn räddade

På sina ställen når vattnet flera meter över gatunivå. 250 barn som blivit instängda i en skola i tisdags kunde lämna byggnaden under onsdagsnatten. Ytterliggare 350 elever har förts i säkerhet och inkvarterats i ett tillfälligt katastrofcenter.

Ett dussintal tyska städer har översvämmats och människor har evakuerats med helikopter. Meterologer varnar nu för att mer regn kommer under torsdagen och att vattennivåerna väntas fortsätta stiga under flera dagar framöver.

Värsta översvämningarna på 100 år

I Souppes-sur-Loing i centrala Frankrike har en 86-årig kvinna hittats död i sitt översvämmade hus, ett område som nu har drabbats av de värsta översvämningarna på över 100 år.

Staden Nemours, närliggande Paris, har tvingats utrymmas.

– Jag har aldrig sett något liknande under de 60 år jag bott här. Hela stadskärnan är under vatten och alla butiker är förstörda, säger Nemours-bon Sylvette Gounaud, till nyhetsbyrån AFP.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve meddelar att omkring 8.000 räddningsaktioner genomförts de senaste två dagarna och räddningstjänsten har mottagit 10.000 samtal.

Tunnelbana stängs

I Paris stängs en tunnelbanelinje av, sedan nivån i floden Seine stigit dramatiskt och pendeltågen, RER, är helt avstängda. Konstmuseet Louvren stängs också på grund av översvämningarna. Man ska nu evakuera konstverk som förvaras i lokaler under jorden.

Ovädren tilltar

Översvämningarna kommer sedan ett stort lågtryck orsakat stora regnmassor över centrala Europa.

Frankrike, Belgien, Tyskland, södra Polen, Rumänien, Moldavien och Ukraina ser ut att drabbas av ytterligare oväder under de kommande dagarna.

Ovädren rör sig långsamt vilket innebär stora regnmassor, med störtfloder som följd. Det finns också risk för hagel. Ytterligare en aspekt är åskan. I lördags omkom en man i Polen när blixten slog ned, och ett tiotal personer skadades på olika platser runt om i Europa. Många av de drabbade är barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer