Guldmyntet stals från Museumön i Berlin och tros ha smälts ner och sålts. Men fortfarande finns många frågor kring vad som faktiskt hänt. Foto: Marcel Mettelsiefen/Fabrizio Bensch/Paul Zinken

Fyra inför rätta i Berlin för stöld av jätteguldmynt

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män i 20-årsåldern ställdes på torsdagen inför rätta för att ha stulit ett guldmynt från ett museum i Berlin. Det 100 kilo tunga myntet är försvunnet och misstänks ha smälts ner och sålts. Fortfarande ställs frågan hur kuppen kunde äga rum.

Kuppen skedde för snart två år sedan och väckte stort uppseende. Man hittade ett rep och en stege lutad mot ett fönster i Bodemuseet på den så kallade Museumsön i centrala Berlin. Nedanför museet går ett järnvägsspår.

De åtalade männen misstänks ha firat ner hundrakilosmyntet genom fönstret till en kärra med hjul. På järnvägsrälsen tros bytet ha förts vidare till en väntande bil.

Ökänd familj misstänks

En av de fyra åtalade arbetade tidigare som vakt på museet. De tre andra är bröder och uppges tillhöra en ökänd familj i Berlin som redan skrivit in sig i kriminalhistorien för mord, bankrån och droghandel.

I en razzia i somras hittade polisen stora summor kontanter, lyxbilar och spår av guld. Ligan misstänks ha tvättat pengar i fastighetsaffärer.

Myntet försvunnet

Det kanadensiska myntet, kallat ”Big Maple Leaf” har ett guldvärde på över 30 miljoner kronor och har ännu inte hittats. Myndigheterna misstänker att myntet smälts ner och sålts.

Utlånat till museet

Myntet är tre centimeter tjockt och 53 centimenter i diameter och hade lånats ut av en privatsamlare. Det krävdes fyra personer för att lyfta in det i museet där det ställdes ut bakom skottsäkert glas 2010.

Sex guldmynt i den storleken har tillverkats av Kanadas kungliga myntverk och ägs av investerare och samlare. 2009 visades det på Myntkabinettet i Stockholm.

Säkerhetsbrister

Säkerheten på museet kommer nu att granskas.

Enligt uppgifter i tidningen Die Zeit ska larmet vid fönstret varit ur funktion sedan 2013. Ett tidigare upptäckt inbrottsförsök blev inte polisanmält, enligt tidningen.

Svenska museirån

Även i Sverige har museer blivit utsatta för uppmärksammade stölder.

  • En av de mest sensationella konststölderna i Sverige skedde på Moderna Museet i Stockholm 1993, då tjuvar tog sig in genom taket och stal flera verk av Picasso och Braque. Efter ett drygt år av förhandlingar med tjuvarna lyckades museet få tillbaka samtliga konstverk, förutom Bragues ”Stilleben” som fortfarande saknas. Tre män dömdes 1994 för bland annat grov stöld till fängelse i mellan två och ett halv år och sex år.
Efter 25 år kunde ”Le jardin” av Matisse återbördas till Moderna museet. Den ännu okände tjuven körde en bil igenom glasrutorna på museet och stal tavlan. Foto: TT/Leif R. Jansson
  • År 2000 utsattes Nationalmuseum i Stockholm för ett välplanerat rån, där bland annat Rembrandts självporträtt stals. Rånarna tog personal och besökare som gisslan och flydde sedan med båt ut i Stockholms skärgård med de stulna tavlorna.
Rembrandts självporträtt var en av de tavlor som återfanns efter rånet i Nationalmuseum. Den är värderad till 300 miljoner kronor. Foto: TT/Claudio Bresciani
  • Fem år senare hade samtliga stulna konstverk spårats och förts tillbaka till Nationalmuseum. Huvudmannen för rånet, som ingick i en löst sammansatt grupp av kriminella personer, dömdes till åtta års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.