Amedy Coulibaly dödade fyra personer vid gisslandramat i en judisk mataffär i Paris. Foto: TT

Fyra personer med samröre till terrorist i Paris gripna

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis har gripit fyra personer som ska ha kopplingar till Amedy Coulibaly, en av attentatsmännen bakom terrordåden i Paris, rapporterar CNN. En av de gripna ska vara en fransk kvinnlig polis.

De fyra personerna, tre män och en kvinna, som greps i dag ska vara vänner till Coulibaly som den 9 januari attackerade en judisk mataffär i Paris, tog gisslan och dödade fyra personer. Coulibaly dödades vid stormningen av butiken. Dagen innan hade han skjutit ihjäl en trafikpolis utanför Paris.

En av de gripna är en ung kvinnlig polis stationerad i Rosny-sous-Bois utanför Paris som konverterade till islam för två år sedan. Hon stängdes av från sin tjänst tidigt i februari. Kvinnan greps tillsammans med sin pojkvän, som också är efterlyst för knarkbrott. Han ska vara en nära vän till Coulibaly. Telefonregister visar också att pojkvännen hade kontakt med Coulibaly kort innan attacken mot snabbköpet, skriver France Info.

Terrordåd mot fransk tidning

Flickvännen flydde

Poliskvinnan misstänks även för att ha tagit ut information om sin pojkvän ur polisens register, skriver Le Monde.

I slutet av januari greps och häktades fyra närstående män till Coulibaly för att ha hjälpt honom, bland annat genom att ha försett honom med vapen och transportmedel.

Ytterligare minst en misstänkt person, Coulibalys flickvän Hayat Bourmedienne, ska ha flytt till Syrien. Två personer har också gripits för sina kontakter med bröderna Kouachi som utförde terrordådet mot Charlie Hebdo. Den ene tillfångatogs i Bulgarien och den andre i Turkiet, båda troligen på väg till Syrien, innan de återfördes till Frankrike.

Fakta: Terroristerna i Paris

Chérif Kouachi, 32: Deltog i massakern på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Gick från droger, småjobb och småbrott till att värva jihadister till al-Qaidas strider i Irak genom ett nätverk kallat Buttes-Chaumont. Greps 2005 när han försökte resa till Syrien för att ansluta sig till terrornätverket i Irak. Tre års fängelsestraff 2008 för medverkan till att värva extremister till Irak, varav 18 månader drogs av straffet. Kallade sig även Abu Issen.

Saïd Kouachi, 34: Bror till Chérif Kouachi. Deltog i massakern på Charlie Hebdo. Underrättelsekällor i Jemen uppger att han varit på träningsläger hos jihadister i landet.

Amedy Coulibaly, 32: Mördade en polis i Montrouge i södra Paris och dödade fyra personer vid gisslandramat i en judisk butik i östra delen av staden. Identifierad genom dna-spår i Montrouge. Tidigare känd av polisen för småbrott och för ett fritagningsförsök av en livstidsdömd jihadist. Hade dokumenterade kontakter med Chérif Kouachi 2010.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet