Två av de dödade pojkarna bärs av en folksamling i Gaza. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyra pojkar lekte på badstrand – dödades av bomber

Uppdaterad
Publicerad

Fyra palestinska pojkar, mellan nio och elva år gamla, dödades av israeliska bomber när de lekte på en badstrand i Gaza.

– Barnen spelade fotboll på stranden. När den första bomben slog ner sprang de iväg, men de träffades av nästa bomb. Det såg ut som om man siktade på dem, säger 22-årige Ahmed Abu Hassera till nyhetsbyrån Reuters.

Flera journalister som bodde på ett hotell i närheten blev vittnen till när pojkarna dödades. Peter Beaumont, reporter på the Guardian, beskriver hur pojkarna förgäves försökte fly undan bomberna.

”De viftade och skrek mot journalisterna när de passerade en liten samling av färgglada tält, som badare använder vid fredstider. Det var där den andra bomben exploderade, helt uppenbart siktade man på de flyende. När bomben exploderade skrek journalisterna: De är bara barn.”

När röken lagt sig var de fyra pojkarna döda.

”Ett fegt brott”

Tre andra pojkar skadades i attacken, varav en allvarligt. Enligt NBC News kom alla fyra dödade pojkar från samma familj.

– Han var min ende son. Han dog med sina kusiner, de dog alla tillsammans, sade en av pojkarnas pappa till NBC News.

– Det här är ett fegt brott, sade Ashraf al-Qidra, talesperson för Gazas hälsomyndighet.

Har ingenstans att ta vägen

Stranden i Gaza har bombats regelbundet sedan Israel började sin offensiv för nio dagar sedan. Den israeliska armén har uppmanat hundratusentals palestinier i östra och norra Gaza att lämna sina hem, men många ignorerar varningarna eftersom de inte vet vart de ska ta vägen.

Den israeliska armén har startat en undersökning för att utreda hur det gick till när barnen dödades.

– Enligt preliminära uppgifter var Hamas-terrorister målet för den här attacken. De rapporterade civila dödsoffren i attacken är ett tragiskt resultat, säger militären enligt AFP.

Totalt har nu minst 213 personer i Gaza dödats – varav 43 barn. 1.600 har skadats, enligt Hamas. I Israel har en person dödats och flertalet skadats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet
Två av de dödade pojkarna bärs av en folksamling i Gaza. Foto: TT
Släktingar sörjer de dödade pojkarna. Foto: TT