Kommentar. Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: G20: ”Ingen religion ska förknippas med terror”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

G20-mötet ska egentligen vara ett ekonomiskt toppmöte. Men denna gång handlade det om terror – och mötet gjorde ett uttalande om att ingen religion, nationalitet eller etnisk grupp ska kopplas till terrorism.

Det kan i dagens läge ses som ett försvar för de miljontals muslimer som lever i Europa och som riskerar att misstänkliggöras för terroristiska sympatier.

Ur europeisk synvinkel kan det tolkas som att världens 20 största ekonomier vill förhindra att klyftorna mellan muslimer och icke-muslimer ökar i Europa och skapar instabilitet i värdländerna.

Terrordåden i Paris

Hindra finansiering

Man talar dessutom om att försöka hindra terrorgruppers finansiering. Det sker samtidigt som USA och Frankrike medvetet bombar oljeanläggningar och oljetransporter från de oljefält som IS behärskar och som finansierar stora delar av terroristorganisationens verksamhet.

Man ska också möta terroristernas propaganda och att mer än tidigare dela underrättelsematerial mellan berörda länder. Särskilt G20-mötets värd, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan beklagade sig över detta; hans land gränsar ju till Syrien.

Överens

Men det är svårt att se någon dramatisk förändring i den militära strategin mot IS.

Både USA och Ryssland är överens om att IS ska bekämpas. Det verkar som Rysslands president Vladimir Putin i möten med president Obama och den brittiske premiärministern Cameron har uttalat att Ryssland ska utöka sina bombattacker mot IS-mål.

Väst har ju kritiserat Ryssland för att istället koncentrera sig på rebellgrupper som bekämpar Rysslands allierade, den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Över 300.000 döda

Mötet sker ju under intrycket av IS blodiga attentat i Paris i fredags. Men det handlar även om andra dåd som på olika sätt sätts i samband med IS, som inte uppmärksammats lika mycket i västmedia:

Till exempel bombattentatet i oktober i Turkiets huvudstad Ankara som krävde minst 102 offer, bombattentatet i Libanon i förra veckan som kostade minst 43 människor livet.

Här ingår även det misstänkta IS-dådet mot ett ryskt passagerarplan med 224 döda.

Det handlar också om det ständigt pågående inbördeskriget i Syrien som har krävt över 300.000 offer.

Det har sagts att i Syrienkonflikten har Frankrike, Ryssland och USA åtminstone något gemensamt. De vill förinta IS.

al-Assads framtid spökar

Däremot har Ryssland ännu ett mål som gör ett samarbete komplicerat: Man vill rädda sin allierade i Syrien, diktatorn Bashar al-Assad, som USA istället vill ha bort så fort som möjligt.

Så i frågan om kampen mot IS spökar al-Assad och hans framtid.

Men det blir alltså inga drastiska förändringar vad gäller den militära strategin. USA tänker inte sätta in marktrupper, vilket anses nödvändigt för att följa upp bombattackerna. Samma besked gav Turkiet.

Det som sker är att flygbombningarna kommer att fortsätta med ökad intensitet – men samtidigt säger G20 att det inte räcker med militära lösningar. Det krävs även politiska lösningar.

Här handlar det om att få till stånd ett slut på inbördeskriget i Syrien och samtidigt koncentrera krafterna på att bekämpa IS.

Konkret förslag

I lördags hölls ett möte med ett 20-tal stater och organisationer i Wien för att diskutera Syrienfrågan. Man kom överens om att försöka samla regimen och oppositionen till samtal före den 1 januari 2016.

Samtalen ska pågå i sex månader och ska följas av val. Det är ett konkret förslag, främst framtaget av Ryssland, men frågan är hur oppositionen och al-Assad ska kunna enas. Det blir västs uppgift att försöka övertyga den väst-stödda oppositionen att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Och än en gång är det alltså olika uppfattningar om al-Assads roll, som kan stoppa hela processen. Ska han vara med i en övergångsregering och i så fall hur länge blir en av de svåra frågorna man måste lösa.

Förändra Frankrike

Att terrorattacken i fredags kommer att förändra Frankrike – ja, troligen Europa – framgick av president François Hollandes tal på måndagseftermiddagen: Ändringar av lagar och författning, ökade resurser för polis och militär innebär att Frankrike, som enligt Hollande befinner sig i krig, nu blir ett land som lever i högsta försvarsberedskap.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet