James ”Whitey” Bulger efter gripandet 2011 – en dödskallering i silver som tillhört gangsterkungen gick under klubban. Arkivbild. Foto: TT

Gangsterkungens prylar under klubban

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ägodelar tillhörande den fängslade gangsterbossen James ”Whitey” Bulger har auktionerats bort för över 100.000 dollar. Pengarna ska gå till hans offers familjer, enligt US Marshalls Service.

Bland de personliga tillhörigheterna, såväl vardagliga som unika, återfanns tre par gympaskor, en enorm boksamling och en hjärtformad diamantring. Ett par tofflor gick för 210 dollar och en slagpåse i form av en man för 4 900 dollar.

Den i dag 86-årige Bulger ledde den irländska maffian i Boston. På 70-talet hjälpte han som informatör FBI att sätta dit italienska maffiamedlemmar. I gengäld tilläts han verka ostörd.

Efter att ha dominerat Bostons undre värld ett kvartssekel fick Bulger tips av en korrumperad FBI-agent att han skulle gripas. Bulger försvann och greps inte förrän 2011 i Kalifornien. De nu sålda föremålen beslagtogs i hans lägenhet i Santa Monica.

Bulger blev 2013 dömd till dubbla livstidsstraff. Hans liga begick minst elva mord på 70- och 80-talen. Han dömdes även för narkotikabrott, utpressning, olaglig spelverksamhet och flera andra brott.

Johnny Depp har porträtterat Bulger i filmen ”Black mass” (2015) som bygger på en bok med samma namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.