”Går knappt att leva här längre”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som terrorgruppen Islamiska staten (IS) avancerar allt närmare huvudstaden Bagdad går Irak mot en allt mörkare framtid. Minoritetsgrupper flyr landet dagligen och det sekteristiska våldet, som blir allt grövre, gör att hela nationens framtid är högst osäker.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Niclas Berglund har befunnit sig i Irak sedan i onsdags.

Två av dagarna har man tillbringat i Anbarprovinsen strax väster om Bagdad, där man följt den irakiska armén vid fronten i kriget mot terrorgruppen IS.

Terroriströrelsen IS

I staden Falluja bara några mil väster om huvudstaden Bagdad har IS ett av sina starkaste fästen i Irak.

Dessutom kontrollerar IS byar och samhällen öster om Falluja, ännu närmare Bagdad, berättar Samir Abu Eid.

500 meter från IS

Fronten där SVT:s team har varit vid är extra viktig då det är där man försvarar framryckningar mot  Bagdad, och även för att det är i det området som vattenförsörjningen till huvudstaden kontrolleras.

– Vi befann oss bara 500 meter från IS-grupperingarna. Den irakiska armén har fullt upp och måste samarbeta med flera olika miliser, som består av allt från vanliga människor som precis lämnat sina jobb till mer hardcore-grupperingar, som tränats i Iran.

Förutom de olika miliserna har den irakiska armén förlitat sig på den amerikanskledda koalitionens flygbombningar för att hålla IS på behörigt avstånd.

Och enligt Samir Abu Eid är de irakiska soldaterna inte särskilt skickliga eller bra tränade. Ett faktum som fått USA att skicka ytterligare 1500 soldater till Irak. Soldater som ska agera utbildare och rådgivare åt den irakiska armén.

– Men det är något som de soldater vi pratat med här vill tona ner. De menar att man får väldigt lite stöd från USA och andra länder.

Stridsflyg på natten

Samir Abu Eid vittnar om intensiva strider och han har sett och hört både irakiskt och amerikanskt stridsflyg attackera IS både under dagen och under natten.

Förutom striderna vid fronten har Bagdad varit föremål för ständiga terrorattacker. Bara under gårdagen skakades huvudstaden av ett tiotal bombattentat, där över 30 människor dödades och drygt 100 människor skadades.  

Attacker som har intensifierats sedan augusti, då den amerikanskledda koalitionen började flygbomba IS-fästen.

”Väldigt rädda”

Och situationen för landets civilbefolkningen har blivit allt värre.

– De plågas ständigt av detta. Det är mindre folk ute än vanligt här i Bagdad och alla pratar om IS. Det finns en stor rädsla bland människor. Vi har träffat kristna flyktingar som flytt från norra Irak, som är väldigt rädda.

– Vi träffade också företrädare för en assyrisk organisation som berättade att människor flyr landet dagligen. Det går knappt att leva i Irak i dag och det blir svårare och svårare att röra sig här.

Det allra största problemet är dock att den sekteristiska splittringen i Irak riskerar att förvärras. I dag består den irakiska armén främst av shiamuslimer som samarbetar med shiamiliser, medan landets sunnimuslimer känner sig diskriminerade och åsidosatta.  

– Även om man skulle besegra IS om ett antal år ser det mörkt ut. Vad händer i framtiden med Irak? Det är här något som verkligen oroar många, säger Samir Abu Eid.

”Förbereder varje resa noggrant”

SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist om säkerhetsläget i Irak.

Säkerhetsläget i Irak är i dag väldigt dåligt. Särskilt i vissa områden. Vi undviker vissa fronter och krigsområden och inför varje resa gör vi en ny bedömning.

Vi gör en noggrann säkerhetsanalys och väl på plats har vi kontinuerlig kontakt med våra utsända och gör upp om vilka tider man ska höra av sig, så att vi hela tiden vet vad som händer och var vårt team befinner sig. De är också utrustade med exempelvis GPS-sändare och skyddsutrustning.

Våra medarbetare har dessutom genomgått säkerhetsutbildningar där man övar sig på hur man bör agera om det händer något.

Men vad som är viktigt är att vi har goda kontakter med människor vi litar på på plats. Det är de som i slutändan gör den bästa bedömningen. Men visst, det är ett farligt uppdrag många gånger, men även ett viktigt uppdrag – att vi berättar med våra egna medarbetare och inte genom andrahandskällor. Det är en viktig uppgift för Public Service.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet