Ny kisstrend upprör i Paris

Publicerad

Längs med floden Seine som rinner genom den franska huvudstaden Paris har en ny typ av turistattraktion bubblat upp och skapat diskussion. Det är offentliga pissoarer som ska motverka att män kissar på gatan.

Röda och silverfärgade pissoarer har ställts ut runt om i Paris. En av dem står utplacerad vid katedralen Notre Dame, intill floden Seine, och utgör en perfekt utkikspost för den som vill skåda de stora turistbåtar som körs i floden.

– Det är fruktansvärt. De säger att vi måste acceptera det här men det är totalt oacceptabelt, säger Paola Pellizzari som bor i Paris, till nyhetsbyrån Reuters.

”Uppmanar till exhibitionism”

Många Parisbor tycker att pissoarerna stör i den historiska staden, och att de uppmanar människor att kissa på gatan.

– En står bredvid en väldigt vacker byggnad, Hotel de Lauzun, säger Paola Pellizzari och tillägger att hon oroas över att de nya utomhustoaletterna ska uppmana till exhibitionism.

”Vi får väl flytta på dem”

Borgmästaren Ariel Weil håller dock inte med den arga Parisbon, utan tycker att pissoarerna är en bra lösning och behövs.

– Om vi inte gör något så kissar män bara rakt på gatan istället. Om de verkligen stör människor så får vi väl flytta på dem, säger Ariel Weil.

Just detta argument är något som upprör andra kritiker. Samhället bör inte behöva anpassa sig efter att män inte kan låta bli att kissa på gatan, menar kritikern Gwendoline Coipeault.

– De har blivit utställda här av sexistiska anledningar: Män kan inte kontrollera sig själva och då måste samhället förhålla sig, säger Gwendoline Coipeault till nyhetsbyrån Reuters.

– Ingen behöver kissa på gatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer