Utomlands associerar man Sverige med Abba och Ikea. Foto: TT

Generellt positiv bild av Sverige i världen

Uppdaterad
Publicerad

Lever svenskar i ett tryggt och säkert land eller på en plats där det är farligt att gå ut på gatan? Bilden av Sverige utomlands är generellt positiv, men på vissa håll börjar en negativ syn få fäste. SVT Nyheters korrespondenter berättar om hur deras del av världen ser på Sverige.

Carina Bergfeldt, USA

Den amerikanska bilden av Sverige börjar mörkna, enligt Carina Bergfeldt. Foto: SVT

De flesta amerikaner förknippar Sverige med demokrati, frihet och IKEA, men på vissa håll börjar en negativ bild få fäste och den är svår att rubba.

”Rent generellt är bilden av Sverige positiv. Man tänker på en fungerande rättsstat, Nobelpriset, demokrati, men den negativa bilden börjar få fäste, speciellt bland dem som konsumerar den typen av medier. När jag träffade KKK tyckte de att det var synd om Sverige. Jag möts regelbundet av människor som ser Sverige som ett ”våldtäktsland” eller ett land som förstörts av invandring och om man säger att de siffror de citerar är fel får man blickar i stil med ”jaja, sanningen mörkas”. Det är problematiskt att det nuförtiden finns ett klimat när man ska bevisa att man inte ljuger. Det är olyckligt att deras alternativa fakta sprids.”

Johan Ripås, Sydafrika

I Sydafrika minns man fortfarande den hjälpen man fick av Sverige i frihetskampen, säger Johan Ripås. Foto: SVT

För Sydafrika är Sverige förknippat med kampen mot apartheid, för andra länder i Afrika med hjälp och bistånd. Men den liberala inställningen till homosexualitet går inte hem på kontinenten.

”Bland de äldre generationerna och Nelson Mandelas kollegor finns det en otroligt stark kärlek till Sverige. Man beundrar Sverige för den hjälp man gav under frihetskampen mot apartheid. De som inte minns den tiden, som känner till Sverige, ser det som ett land man är imponerad av, ett fredligt land med ordning och reda. Jag minns en man i en matvarubutik som hörde att jag var från Sverige och när vi pratade om att det fanns expeditlösa butiker i där formade han armarna till en pyramid och sa ”om det här är världens utveckling, så är Sverige allra högst uppe på toppen”. På många ställen i Afrika känner man till Sverige för att man hjälper till, som ett stort biståndsland. Det som man kanske ser negativt på är Sveriges inställning till homosexualitet.”

Stina Blomgren, Libanon

Många libaneser flydde en gång i tiden till Sverige och en hel del har återvänt, säger Stina Blomgren. Foto: SVT

Libanon och Sverige har ett ovanligt bra informationsutbyte på grund av de många libaneser med erfarenhet av Sverige och släkt här. Där är bilden positiv och Trumps uttalande har mottagits med humor.

”Det är ett stort informationsutbyte mellan Libanon och Sverige eftersom många här har släkt i Sverige. Deras bild är att det är ett väldigt lugnt och säkert, välfungerande land. Här har man skrattat åt Trump och tyckt att det var roligt att han påstod att något farligt hade hänt hemma.”

Malin Mendel-Westberg, Indien

För indierna är Volvo lika med säkerhet, berättar Malin Mendel-Westberg. Foto: SVT

I Indien associerar man Sverige till renhet och sopsortering. Svensk mat, däremot, är ingen hit.

”De allra flesta i Indien är otroligt välvilligt inställda till Sverige. De som känner till Sverige är imponerade av att det är rent och miljövänligt. Sopsortering är något många förknippar med Sverige. De känner till Abba och svenska märken som Ikea och Volvo. Volvo är mer älskat än något annat i Indien. Man sätter till och med upp falska dekaler på bussar för att en bra buss är lika med en volvobuss. Välfärdssystemet och jämlikhet är väldigt exotiskt och fantastiskt i deras ögon. Det negativa som förknippas med Sverige är Boforsaffären som man fortfarande minns. Och de brukar bli väldigt besvikna när jag berättar om att svensk mat mest kryddas med salt och peppar. De tycker det är konstigt att ett så rikt land har en fattig mathållning.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet