Foto: Reuters / TT

George Bush den äldre till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Den förre presidenten George H.W. Bush och hans fru Barbara Bush har båda lagts in på sjukhus, meddelar en talesperson för Bush. Ex-presidenten, som är 92 år gammal, vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Den förre presidenten skickades till sjukhus i Houston, Texas, i lördags efter att ha drabbats av andnöd, bekräftar Bush-familjens talesperson. George H.W. Bush har nu lagts in på intensiven på grund av lunginflammation. Hans tillstånd beskrivs dock som stabilt, enligt Reuters.

Landets före detta first lady, hans hustru Barbara Bush, har också skickats till samma sjukhus. I ett uttalande heter det att Barabara Bush, 91 år gammal, skickats in som en försiktighetsåtgärd efter att ha upplevt trötthet och hosta.

Lades in på sjukhus 2014

Den 92-åriga George H.W. Bush är USA:s just nu äldsta levande ex-president. Han ligger nu under observation.

De senaste åren har han varit rullstolsburen, och lades in på sjukhus två gånger under 2014. Då drabbades han av en sju veckor lång segdragen lunginflammation.

Beskedet om att George Bush den äldre skickats till intensivvårdsavdelning kommer bara två dagar innan Donald Trump svärs in som USA:s 45:e president.

Hörde av sig i brev

Trump fick förra veckan ett skriftligt besked i brevform, från George H.W. Bush, om att den 92-årige ex-presidenten och dennes hustru inte kommer att medverka vid händelsen på fredag.

”Min doktor säger att om jag sitter utomhus i januari så är det sannolikt sex feet under marken” skrev Bush den äldre i brevet och indikerade således att hans död kanske inte är långt borta – uttrycket ”six feet under” syftar till det djup på vilket personer begravs.

”Samma för Barbara, så jag antar att vi är fast i Texas”, skrev han vidare i brevet som det släpptes en kopia av under onsdagen. George H.W.

Stöttade aldrig Trump-kampanjen

Bush stöttade aldrig Donald Trump under presidentvalskampanjen, som ju slutade med en Trumpsk viktoria den 8 november, men i brevet uttryckte ändå paret Bush sitt fulla stöd.

”Önskar dig det bästa när du inleder denna otroliga resa om att leda vårt stora land”

George H.W. är pappa till två av USA:s mest välkända politiker – dels Jeb Bush som blev känd som en av Republikanernas aspiranter till presidentkandidatsposten under valet 2016. Hans andra ännu mer välkände son, George W Bush, var USA:s president 2001-2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.