Gibraltar-klippan bildar en ikonisk siluett i det lilla avgränsade brittiska territoriet längst ner i södra Spanien. Foto: Marcos Moreno, AP / TT

Gibraltarfrågan löst inför brexit-toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Dygnet innan ett brexitavtal med EU väntas undertecknas på ett toppmöte i Bryssel har Storbritanniens Theresa May fått ägna all tid åt att förhandla med Spanien. Till slut kom beskedet att den sista knäckfrågan, Gibraltar, har lösts.

En liten klippig halvö med runt 30 000 invånare stod plötsligt i fokus i striden om brexit.

Just som det omstridda avtalet verkade vara redo att klubbas igenom av EU-länderna kom Spanien med krav om Gibraltar, som kontrolleras av Storbritannien. Den spanske premiärministern Pedro Sánchez ville se garantier om att framtida beslut om territoriet ska avhandlas i direkta samtal mellan London och Madrid. Om han inte fick det så hotade Sánchez med att stanna hemma från söndagens toppmöte.

Brexit

Men på lördagseftermiddagen kom beskedet att ett avtal mellan Spanien och Storbritannien har träffats. Uppgiften bekräftades kort därpå av Pedro Sánchez själv.

”Samma läge”

Enligt ett utkast till överenskommelsen som Reuters tagit del av står det:

”Efter att Storbritannien lämnat EU kommer Gibraltar inte att omfattas av överenskommelser mellan EU och Storbritannien”.

I stället kommer överenskommelser som även omfattar Gibraltar att kräva ett separat avtal med Spanien.

– Vi har fått tillräckliga garantier för att det ska bli möjligt att hitta en lösning på en konflikt som varat i över 300 år mellan Storbritannien och Spanien, säger premiärminister Pedro Sánchez.

Nyckelroll för Spanien

Enligt Sánchez kommer Spanien nu att få en nyckelroll vad det gäller Gibraltars framtida relation med EU.

– I framtida förhandlingar kommer vi att behöva tala om delad suveränitet (över Gibraltar) och många andra saker med Storbritannien, säger han till The Guardian.

Enligt andra bedömare är det dock inte särskilt mycket som i praktiken skiljer sig från den ordning som redan råder mellan Storbritannien och Spanien i dag.

Därför innebär överenskommelsen inget bakslag för Storbritannien, enligt en talesperson för premiärminister May:

– Det är samma läge som när förhandlingarna började. Vi kommer att förhandla fram lösningar som fungerar för hela EU och för hela Storbritannien.

Fakta: Gibraltarfrågan och brexit

Storbritannien intog Gibraltarklippan vid spanska tronföljdskriget 1704 och fick området vid freden i Utrecht 1713. Spanien har länge krävt att få tillbaka området, men Storbritannien har vägrat så länge Gibraltarborna inte samtycker. I en folkomröstning 2002 röstade 99 procent av befolkningen mot förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre. Dispyterna kring gränsövergången har varit många.

Frågan komplicerades ytterligare av att i folkomröstningen 2016 tyckte 96 procent av befolkningen i Gibraltar att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. En formulering i brexitavtalet som tydde på att eventuella framtida handelsavtal mellan Storbritannien och EU skulle omfatta Gibraltar väckte spansk vrede, och Storbritannien anklagades av Spanien för att mörka sitt agerande.

Källa: The Guardian m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet