Giftfallet: Sverige kallar upp rysk diplomat

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör i Sverige kommer på tisdag att kallas upp till utrikesdepartementet. Det beskedet ger utrikesministern till SVT.

Anledningen är de ryska anklagelserna om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som har använts mot en ex-spion i Storbritannien.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har avfärdat anklagelserna som oacceptabla och grundlösa, och krävt att Ryssland ska besvara Storbritanniens frågor.

– Just därför kallar vi upp ambassadören i morgon för att fråga varifrån de här helt grundlösa anklagelserna mot oss kommer och varför de försöker dra in oss i det hela, säger Wallström i en intervju med SVT Nyheter.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. EU och USA har ställt sig på britternas sida och pekar ut Ryssland som sannolikt ansvarigt för mordförsöken på Sergej Skripal och hans dotter.

Men Moskva nekar och har påstått att ursprungskällan kan vara de länder ”som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet