Giftkatastrofen i Bhopal – Lindriga domar för gasolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Lindriga böter och korta fängelsestraff blev straffet för vad som betecknats som världens hittills värsta industriolycka. Minst 25.000 tros ha dött i Union Carbides gasutsläpp i indiska Bhopal 1984.

Åtta före detta koncern- och fabrikschefer i Union Carbides indiska dotterbolag dömdes på måndagen till vardera två års fängelse och motsvarande 17.000 kronor i böter för att genom vårdslöshet inte ha sett till att förhindra olyckan då 40 ton insektsgift läckte ut från fabriken, mitt i den indiska storstaden.

En av de dömda har redan avlidit. Övriga sju släpptes direkt mot borgen, i väntan på överklagan.

Avskräcker inte

Företrädare för de drabbade var föga imponerade.

-Det här straffet räcker inte. Jag förlorade min son, yngre bror och far och jag har fortfarande mardrömmar, sade 75-årige Ram Prasad.

-Det här var inget straff som avskräcker företag från att upprepa en Bhopal-katastrof. Det finns inget att vara glad över, sade rättsaktivisten Rachna Dhingra.

Bland de dömda finns det indiska dotterbolagets i dag 85-årige förre styrelseordföranden, Keshub Mahindra. Även Warren Anderson, dåvarande chef och styrelseordförande för hela Union Carbide, har anklagats i Indien, men har aldrig infunnit sig till rättegång.

Miljonskadestånd

Union Carbide betalade 470 miljoner dollar i skadestånd för olyckan 1989. Sedan dess har bolaget övertagits av kemijätten Dow Chemical, som inte anser sig kunna stå till svars för olyckan.

Kritiken är stark mot att de första domarna dröjt så länge och att de blev så lindriga – även om det sistnämnda stod klart redan 1996 när det fastslogs att ansvariga chefer endast kunde åtalas för vårdslöshet.

-Försenad rättvisa är i praktiken utebliven rättvisa. Det är högst olyckligt att det har tagit så lång tid att fälla en dom. Vi måste ta itu med den frågan, sade Indiens justitieminister Virappa Moily på måndagen.

TT

Giftkatastrofen i Bhopal

Tidigt på morgonen den 3 december 1984 läckte 40 ton insektsgift ut från amerikanska Union Carbides fabrik mitt inne i storstaden Bhopal i Indien.

Metylisocyanatet dödade flera tusen människor direkt och ytterligare cirka 10.000 under de kommande åren, enligt officiella siffror. Miljöaktivister anser att katastrofen har krävt minst 25.000 människoliv.

Cirka 800.000 människor har dessutom fått men för livet. Än i dag föds många barn i området med mycket grova missbildningar.

Union Carbide gjorde upp i godo med indiska regeringen 1989, och fick i slutänden betala 470 miljoner dollar – Indien hade begärt 3,3 miljarder dollar.

Överlevande har fått mindre summor ersättningar, ofta omkring 4.000 kronor. Anhöriga till döda har fått omkring 15.000 kronor. Men än i dag säger sig en del av de drabbade inte ha sett några pengar.

Högsta domstolen i Indien slog 1998 fast att ingen kan åtalas för vållande till annans död, utan bara för vårdslöshet. Det innebär upp till två års fängelse.

Försök att väcka talan i USA har hittills inte lyckats, men processen pågår ännu. Otaliga civila mål pågår också i indiska domstolar.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.