Sprickan i isen på den del av Antarktis som kallas Larsen C, fotad av Nasa i november 2016. Nasas forskare mätte då att sprickan var drygt 11,3 mil lång. Foto: John Sonntag/Nasa

Gigantiskt isberg har brutit sig loss från Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Ett gigantiskt isberg – stort som två Gotland – har brutit sig loss från Antarktis, enligt nyhetsbyrån AFP. Isberget är ett av de största som någonsin observerats.

Kalvningen inträffade någon gång mellan måndag den 10 juli och onsdag den 12 juli, enligt vetenskapsmän som observerat den växande sprickan. Den upptäcktes på onsdagen när en amerikansk satellit passerade över området, skriver BBC.

LÄS MER: Ny spricka kan skapa superisflak i Antarktis

Ny form på Antarktis

Isberget, som var en del av glaciären Larsen C, är cirka 6.000 kvadratkilometer stort. Larsen C är nu tio procent mindre än tidigare, rapporterar The Guardian. Antarktishalvön har därmed fått en ny form.

– Det är verkligen en stor händelse sett till storleken på isblocket, säger Anna Hogg, glaciärforskare vid universitetet i Leeds i Storbritannien, till tidningen The Guardian.

LÄS MER: Forskarna fruktar att glaciären Larsen C ska lossna

Förekommer naturligt

Isberget, som tros få namnet A68, är omkring hälften så stort som världsrekordhållaren B-15, som bröt sig loss från ishyllan Ross år 2000. Det tros ändå vara ett av de tio största isbergen som någonsin registrerats.

Glaciärkalvning förekommer naturligt, men den globala uppvärmningen tros ha snabbat på processen.

LÄS MER: Rekordvarmt havsvatten i Antarktis oroar forskare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.