Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Italiens bröder står för förändring – motståndarna varnar för partiets postfascistiska rötter.

Kandidaten väcker känslor i italienska valet: ”Hon är fascist”

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter det svenska valet hålls nyval i Italien. Enligt opinionsmätningarna leder en koalition med högernationalistiska Lega, Berlusconis borgerliga Forza Italia och så Italiens bröder – ett parti på den yttre högerkanten som kan bli valets stora vinnare. Partiledaren Giorgia Meloni väcker starka känslor.

Gud, nationen och familjen – det är mottot för partiet Giorgia  Meloni  leder i kommande val i Italien. Ett motto som gett henne anhängare och skjuts i opinionssiffrorna.

– Jag hoppas på Giorgia Meloni, att hon ska få oss att andas igen. Jag tror på henne, säger anhängaren Salvatore Lai.

Meloni siktar på att blir den första kvinnliga premiärministern i Italien, men politiska motståndarna varnar för partiets postfascistiska rötter. Bland annat menar de att den ekonomiska politiken är orealistisk och att EU:s enighet mot Ryssland kan äventyras. Partiet har också motsatt sig bland annat adoption för homosexuella och landets nuvarande migrationspolitik.

– Det är en massa populism och demagogi. Det duger inte, man har fel svar på verkliga problem. Problemen finns och behöver svar men det finns inga enkla lösningar, kryphål eller slagord, säger Stefano.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.