Foto: TwitterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gisslandrama i kyrka i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Vid tiotiden tog två män, beväpnade med knivar, fem människor som gisslan i en kyrka i Rouen i Frankrike. Prästen dödades genom att få halsen avskuren, uppger en poliskälla för flera nyhetsmedier.

Förutom den 86-årige prästen hölls två nunnor och två kyrkbesökare som gisslan. Enligt Le Monde sköts kidnapparna till döds av den nationella insatsstyrkan BRI som sedan tidigare har personal i staden. Detta efter att kidnapparna själva kommit ut från kyrkan cirka en timme efter att de gått in.

Tre personer uppges vara skadade, enligt Le Figaro, ingen av offrens skador ska vara livshotade. Enligt det franska nyhetsmagasinet Le Point ska även en polis ha skadats i gisslandramat.

Kopplade till IS

Dramat skedde i Saint-Étienne-du-Rouvray nära Rouen i norra Normandie. Enligt den franska tidningen Le Figaro ska gärningsmännen ha tagit sig in i kyrkan bakvägen.

President Francois Hollande sade angriparna att de kom från jihadistgruppen IS och enligt nyhetsbyrån Aamaq news tar även IS på sig dådet.

”Hotet har aldrig varit större mot Frankrike och Europa, regeringen är fast beslutad om att bekämpa terrorism” sa Francois Hollande.

Skott avlossades

Gisslandramat ska ha börjat vid tiotiden och ett dussin skott ska ha avlossats efter att polisen kommit till platsen.

En man som bor i staden berättar för AP att polisen uppmanade alla grannar att stänga sina fönster.

Spelade in sig själva

En nunna som medverkade under mässan lyckades fly från kyrkan och larma polisen. Hon berättar nu för den franska tidningen Le Figaro om hur attacken började.

”De kom plötsligt. De tog plats. De talade arabiska. Jag såg en kniv. Jag lämnade när de började attackera. Jag vet inte ens om de insåg att jag gick därifrån”, säger nunnan som vill vara anonym.

Samma nunna säger till tv-kanalen BFM att männen spelade in sig själva, vilket också bekräftas av en poliskälla till Le Figaro. Innan de misstänkta terroristerna skar halsen av prästen ska de ha tvingat honom att knäböja samtidigt som en av männen höll en predikan på arabiska vid altaret.

”De tvingade ner honom på knä. Han ville försvara sig själv. Och det var då tragedin inträffade”, säger nunnan.

Vatikanen fördömer

Vatikanen fördömde ”det barbariska dödandet” och skrev i ett uttalande att påve Franciskus var förskräckt av nyheten.

”Vi är särskilt chockade eftersom det här hemska våldet inträffade i en kyrka, där Guds kärlek förkunnas”, sade Vatikanens talesperson fader Federico Lombardi.

Även ärkebiskopen i Rouen har kommit med ett uttalande till följd av gisslandramat där han bekräftar identiteten på den dödade 84-årige prästen. ”Jag ropar till Gud”, skriver han och uppmanar alla, även icke-troende att enas i detta rop.

”Den katolska kyrkan kan inte ta till några andra vapen än bönen och brödraskapet mellan människor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet
Foto: Twitter