Militärfordon spärrar av gatorna i kring den plats i staden Lutsk där gisslandramat pågår. Foto: TT/AP

Gisslantagare gripen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainsk polis har gripit den man som hållit personer gisslan i en buss i stader Lutsk i västra Ukraina, uppger Interfax. Knappt en timme tidigare släpptes tre av de personer som sedan i förmiddags hållits gisslan. Enligt inrikesdepartementet rör det sig om ”en äldre kvinna, en tonåring och en gravid ung kvinna”.

Övriga gisslan är fortfarande kvar ombord på bussen, som är omringad av polis. Uppgifter på hur många som faktiskt är gisslan varierar mellan 10 och 20.

Ukrianas president Volodymyr Zelenskyj sade i ett uttalande på Facebook att ”skottlossning har hörts och bussen är skadad”.

Enligt inrikesdepartementet är mannen som håller gisslan i 40-årsåldern och är sedan tidigare känd av polisen. Vad han är ute efter är än så länge oklart, uppger ukrainsk polis, skriver Reuters. Enligt obekräftade uppgifter till TT har han uttryckt missnöje med ”systemet” och landets styre.

Påstår sig ha gömt bomb

På videosekvenser från platsen hörs automateld. Gärningsmannen uppges vara försedd med såväl sprängmedel som skjutvapen, skriver Reuters. Och enligt TT har mannen öppnat eld mot en polisdrönare samt kastat en granat mot polisen. Granaten detonerade dock inte. Mannen påstår även att han har gömt en bomb, som kan fjärrdetoneras, någonstans i staden.

Centala Lutsk avspärrat

Polisen har spärrat av de centrala delarna av Lutsk och tv-bilder visar tomma gator avstängda av människor i militäruniform och polisbilar. 

– Alla ansträngningar görs för att lösa situationen utan förluster. Jag håller händelseförloppet under personlig kontroll, säger Zelenskyj.

Förhandlingar med mannen har inletts men situationen beskrivs som ”spänd”. Gisslan tillåts inte ta emot vatten eller gå på toaletten, och i skrivande stund har dramat pågått i över elva timmar.

I bilder på sociala medier syns en liten buss parkerad på en tom gata. Två av bussens fönster är krossade och de andra fönstren är täckta av gardiner.

Artikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.