Cerezales del Condado ligger i norra Spanien. Foto: TT/Wikimedia

Ölmiljardär påstås ha gett bort miljardarv till hembyn

Uppdaterad
Publicerad

Det mexikanska ölmärket Coronas grundare har testamenterat nästan två miljarder kronor till sin fattiga födelsestad, enligt utländska medier. Det hela kan dock eventuellt vara för bra för att vara sant – en stiftelse i staden dementerar att pengaregnet ägt rum.

Antonino Fernández föddes i staden Cerezales del Condado, i norra Spanien, år 1917. Familjen var fattig, och vid 14 års ålder tvingades Antonio sluta skolan då familjen inte längre hade råd.

1949 flyttade han till Mexiko, då han lyckats få jobb i bryggeriföretaget Grupo Modelos varuhus. Han arbetade sig upp, och mellan 1971 och 1997 var han koncernchef för bryggerijätten, som bland annat har Corona, ett av världens bäst säljande öl.

Dementeras av lokal stiftelse

Nyheten om att Antonino Fernández ska ha testamenterat nästan två miljarder kronor till stadens 80 invånare har rapporterats vitt och brett, men enligt Lucia Alaejos på stiftelsen Fundacíon Cerezales Antonio y Cinia, som ölmiljardären själv startat i hemstaden, är detta inte helt sant.

Fernandez ska ha skänkt pengar till staden, men miljardarvet ska ha gått till hans släktingar, som även de bidragit till den lokala ekonomin, enligt The Local.

Maximino Sanchez, ägare till stadens enda bar, är lycklig ändå.

– Vi vet inte vad vi skulle ha gjort utan Antonio, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.