Tvärtemot vad det förvarnades om så ser självmorden ut att ha minskat globalt under coronapandemin, enligt en ny studie som publicerades i The Lancet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Global studie visar: Självmorden minskade i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Pandemins effekt på självmordsstatistik befarades bli betydligt värre än tidigare år.

Nu visar en ny global studie att det finns skäl att vara optimistisk.

En global studie som nyligen publicerades i The Lancet visar att antalet självmord har legat på samma nivå eller till och med minskat under pandemin.

Minskade i flera länder

Forskarna, som tittade på självmordsstatistik i 21 länder under pandemins första tre månader, april till juni, fann inga bevis för att självmorden ökat jämfört med tidigare år.

I en majoritet av länderna – tolv stycken – hade självmorden i stället minskat. De totala självmorden i studien var 7 procent färre jämfört med samma period 2019, skriver The Economist.

Forskade inte på andra vågen

Liknande trender går att se i Storbritannien och USA – som båda rapporterat en minskning av självmord även under senare delarna av 2020.

Studien ger inga svar på hur olika befolkningsgrupper drabbats och har inte heller tagit del av statistik från länder med hög fattigdom. Om självmorden ökat under pandemins andra våg går inte heller att utläsa, även om forskarna såg liknande trender fram till oktober 2020.

Till dig som har självmordstankar

Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för. 

Du kan känna dig ensam i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför någon som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och upptäcker nya möjligheter att lösa dem.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon på en stödlinje. Du kan vara anonym om du vill. Du kan till exempel kontakta:

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in på 1177.se.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. 

Om det är bråttom

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Genom 112 kan du få kontakt med exempelvis ambulans, polis, räddningstjänst, giftinformationscentral eller jourhavande präst. Du som inte pratar svenska kan få hjälp med tolkning på ditt språk. 

Du kan också ladda ner 112-appen till din telefon. Där finns fler funktioner och viktiga nummer. När du ringer från appen kan den som svarar se var någonstans du är.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.