Foto: Andreas Idén, SVT.

Gloria trotsade rasismen – nu fasar hon för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Som 14-åring såg Gloria Ray Karlmark rasismen i vitögat när hon trotsade det rasistiska skolsystemet i USA. Nu ser hon oroande likheter med utvecklingen i landet i dag.

Gloria Ray Karlmark berättar i det första avsnittet av SVT:s utrikesprogram Friktion om hennes rädsla för utvecklingen i USA och för den man som vill bli republikanernas presidentkandidat: Donald Trump.

Knuffades nerför en trappa

Gloria var en av nio svarta studenter som 1957 som sökte en bättre utbildning genom att börja på en vit skola i Little Rock, Arkansas, i den rassegregerade amerikanska södern. Hon mötte dagligen våld och hot i skolan. En gång blev hon knuffad nerför en hög trappa av en vit student.

– Det var det värsta som hände mig, jag fattar inte att jag lever. Andra blev slagna tills de blev medvetslösa, pojkarna fick det allra värst.

I dag är Gloria bosatt i Sverige men hon följer amerikansk politik noga.

”Signalen är att Trump tillåter det”

Donald Trump, som ser ut att bli republikanernas presidentkandidat, har upprepade gånger uttryckt kontroversiella åsikter och anklagas för rasism. Han anklagas också för att spä på motsättningarna mellan grupper i USA.

På ett valmöte i North Carolina blev en afroamerikansk man misshandlad när han och andra demonstranter eskorteras ut från arenan.

– Det är som en déjà vu. Att en vit man slår en svart man som visas ut ur lokalen, och väl ute blir han påhoppad av poliser, säger Gloria Ray Karlmark när vi tittar på bilderna från valmötet.

– Signalen jag får är att Trump tillåter att man gör det. Det är upprörande, vi har sett det förut och vi vet vad det leder till.

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Första programmet sänds 12 april, då ställer vi frågan om Donald Trump kan bli USA:s nästa president.

Se hela avsnittet i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet