Ursula von der Leyen, EU-kommissionens tillträdande ordförande, träffade Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP/TT

”Goda chanser” till förlängd brexitfrist

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen ser det som troligt att EU-länderna går med på att ge Storbritannien en förlängd förhandlingstid om brexit.

Källuppgifter till AFP och Reuters gjorde på onsdagen gällande att i princip alla medlemsländer var överens och att diskussionerna handlade om hur lång tid britterna ska få.

– När det gäller frågan om att gå med på en förlängning så ser det bra ut, säger Ursula von der Leyen vid en presskonferens tillsammans med ordförandelandet Finlands statsminister Antti Rinne i Helsingfors.

Brexit

I så fall förväntas Storbritannien dock skicka en kommissionär till Bryssel, fortsätter hon. Varje land måste enligt EU-lag ha en representant i EU-kommissionen, men Storbritannien har hittills hållit sig utanför processen med anledning av brexitplanerna.

Tillsättandet av en ny kommission dröjer och en sådan kan börja arbeta som tidigast i december.

Antti Rinne säger att han förväntar sig att de andra medlemsländerna kan enas om en förlängningstid utan att man behöver kalla till ett extrainsatt toppmöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet