Google-protest mot Frankrike

Publicerad

Internetjätten Google hotar att sluta länka till sökresultat i franska medier om Frankrike genomdriver ett lagförslag om att tvinga sökmotorer att betala för innehållet. Ett brev från Google har i månaden skickats till flera regeringskanslier.

 I brevet skriver Google att företaget inte kan acceptera åtgärden och att konsekvensen skulle bli att sökmotorn måste sluta hänvisa till franska sajter.

Franska medieföretag har efterlyst åtgärder för att få betalt när deras material sprids via nätet. Sökningar som internetanvändare gör efter det som medier producerar hjälper Google att ta in stora annonsintäkter för egen del.

De franska folkvalda röstade förra året nej till planer på att beskatta reklamintäkter från nätannonser, detta av rädsla för att skatten skulle slå hårdare mot små företag än mot nätjättar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.