Google vill inte kommentera saken eftersom det gäller en enskild anställd. Foto: TT

Googleanställd: Ojämställdhet beror på biologiska skillnader mellan könen

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Google skrev i ett internt PM att den bristande jämställdheten i IT-branschen kan bero på” biologiska skillnader mellan könen”.

Nu uppges IT-jätten ha sparkat den anställde, vars inlägg i jämställdhetsdebatten mött hård kritik i sociala medier under de senaste dagarna.

Mannen, som i ett internt PM skrev att den bristande jämställdheten i IT-branschen kan bero på biologiska skillnader mellan könen, bekräftar i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters att han sparkats. Han hävdar att den motivering han fått är att han genom sitt inlägg ”upprätthåller könsstereotyper”.

Google vill inte kommentera saken eftersom det gäller en enskild anställd, meddelar bolaget. I ett internt e-postmeddelande, som Reuters tagit del av, skriver Googles vd Sundar Pichai att delar av den anställdes inlägg bryter mot bolagets uppförandekod och att det ”gått över gränsen” när det gäller ”skadliga könsstereotyper”.

Anklagar ledningen

Den sparkade mannen säger att han överväger att vidta juridiska åtgärder mot Google. Han anklagar bolagets högsta ledning för ha försökt tysta honom genom att skämma ut honom offentligt.

LÄS MER: Google stöttar immigranter – startar fond

I sitt tiosidiga debattinlägg kritiserar mannen flera av de åtgärder som Google har vidtagit för att jämna ut könsrepresentationen och hävdar att de är diskriminerande. Han anklagar även arbetsgivaren för att luta åt vänster.

”Djupt problematiskt”

I sociala medier har inlägget utlöst en het diskussion om behandlingen av kvinnor i det mansdominerade Silicon Valley, där Google och en lång rad andra IT-jättar har sina huvudkontor. Men även om många är upprörda har mannen, skriver han, också fått stöd från många kollegor som uttryckt sin tacksamhet för att han tagit upp frågan.

LÄS MER: Google får betala nära 24 miljarder i böter

Och även Googles agerande i fallet får kritik. ”Jag hoppas att ni inser att Googleavskedandet är djupt problematiskt”, skriver exempelvis Minecraftskaparen Markus ”Notch” Persson på Twitter.

Minecraftskaparen Markus ”Notch” Persson har kommenterat händelsen på sin twitter. Foto: Skärmdump/Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.