Foto: TT

Google: Svårt att bli osökbar

Publicerad

Kriminella som vill att deras brott ska försvinna och före detta politiker som vill sudda bort kritiska inlägg. Förfrågningar om att ta bort sökresultat har strömmat in till Google efter EU:s beslut – men nu flaggar sökjätten om att domen är svår att leva upp till.

Det var i maj i år som EU:s domstol slog fast att personer ska kunna begära att sökmotorer på internet tar bort resultat som innehåller personliga uppgifter. Det kan röra sig om uppgifter som är bristfälliga, irrelevanta, inaktuella eller överdrivna.

Sedan dess har över 91.000 förfrågningar kommit in till Google, de flesta från Frankrike och Tyskland.

Google har börjat ta bort sökresultat, men sökjätten flaggar redan nu för att det är svårt att leva upp till de nya kraven.

”Lämnar falska uppgifter”

Ett av problemen är att Google måste förlita sig på informationen de får från personen som begär att länkar tas bort, skriver Yahoo News.

”Vissa förfrågningar har visat sig vara gjorda med falska och felaktiga uppgifter”, har Peter Fleischer från Google skrivit till EU: s dataskyddskommitté.

Enligt Google är detaljerna och riktlinjerna för hur beslutet ska uppfyllas vaga, och det är svårt att avgöra när den personliga integriteten är överordnad allmänintresset.

Kriminella vill försvinna från Google

I en bloggpost räknar Googles chefsjurist David Drummond upp flera exempel där det är svårt att tillämpa EU:s beslut.

Han nämner tidigare politiker som vill ta bort kritiska länkar, våldsamma kriminella som vill få sina brott raderade från sökmotorn, dåliga recensioner av till exempel arkitekter och lärare och kommentarer som personen i fråga själv har skrivit – men nu ångrar.

Ett annat problem är när personer vill ta bort sökresultat som gäller en annan person som har samma namn.

Medier rasar mot söktjänsten

Flera europeiska nyhetsorganisationer har rasat mot sökjätten för att de tagit bort länkar till nyhetsartiklar på sökmotorn, skriver Yahoo News. Enligt EU:s beslut finns det inget undantag för artiklar från medier på nätet.

Från Sverige är det drygt 1.700 som kontaktat Google om länkar som de vill ta bort, skriver Gustaf Brusewitz kommunikationschef för Google i Norden till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.