Google reds ut av 50 delstater i USA.

Google utreds – av 50 delstater

Uppdaterad
Publicerad

50 delstatsåklagare i USA påbörjade idag en omfattande utredning mot Google. Granskningen ska titta på om företaget har missbrukat sin ställning på marknaden.

Utredningen av Google ska fokusera på om bolaget missbrukar sin position på marknaden för digitala annonser. Hela 50 delstatsåklagare kommer att delta i utredningen som leds av Texas delstatsåklagare Ken Paxton. Det rapporterar the Hill.

Utredningen presenterades på trappan till USA:s högsta domstol under måndagseftermiddagen.

Fler utredningar på gång

Förra veckan rapporterade the Wall Sreet Journal att även en utredning mot Facebook är på gång. Den granskningen kommer att ledas av New York-åklagaren Letitia James och kretsar kring hur bolaget använder insamlad data från det sociala nätverkets användare.

De båda utredningarna är separata processer vid sidan av federala myndigheters redan pågående granskningar av nätjättarnas verksamhet.

Tidigare skadestånd från techjätte

Facebook gick nyligen med på att betala fem miljarder dollar, cirka 48 miljarder kronor, i en uppgörelse med den federala myndigheten FTC, som hade anklagat det sociala nätverket för att ha använt vilseledande information och kontoinställningar för att lura användare att dela med sig av privat information.

Google, som ägs av börsnoterade Alphabet, utreds även av USA:s justitiedepartement för misstänkta konkurrensbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer