Foto: SVT Design

Grafik: Flyktingströmmarna till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals flyktingar dör på Medelhavet varje år och enligt FN är rutten Nordafrika-Italien den dödligaste i världen. Samtidigt tjänar flyktingsmugglare hundratals miljoner på de livsfarliga resorna.

Mycket pekar på att den senaste olyckan i Medelhavet, där uppemot 900 människor kan ha drunknat, är den största förlusten någonsin av människoliv på ett flyktingfartyg på väg till Europa.

Människosmugglarna utnyttjar bland annat den politiska krisen i Libyen för att smuggla människor från flyr från krig och fattigdom i Mellanöstern och Afrika.

Vanliga platser att fly ifrån är Syrien, Irak, Mali och Gaza.

Samtidigt har flyktingsmugglarna blivit allt mer brutala och enligt EU:s gränskontrollmyndighet Frontex kan flyktingar slängas över bord, misshandlas och stängas in under däck, vilket lett till flera kvävningar.  

Tusentals har drunknat

Sammanlagt har 31.500 flyktingar anlänt till Europa från Nordafrika hittills i år. Och under den tiden tros 1.500 flyktingar ha dött.

2014 ankom 218.000 flyktingar till Europa från Nordafrika och cirka 3.500 människor tros ha drunknat på vägen samma år.

Bara mellan den 10-17 april i år räddades 13.500 flyktingar från båtar som hade förlist eller var på väg att förlisa på Medelhavet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer