Gratis heroin till danska narkomaner

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar Danmarks första drogkliniker som erbjuder fri heroin till vissa narkomaner. En kontroversiell behandling. Rapport har besökt en av de nya heroinklinikerna.

Trots att det bara är dagar kvar till att de nya lokalerna på Tomsgårdsvej i nordvästra Köpenhamn ska öppna så arbetar hantverkarna för fullt. Nyanställda sjuksköterskor och socialarbetare packar upp allt från möbler och husgeråd till kanyler. För patienterna ska få mer än heroin. Mottagningen ska fungera som ett dagcenter där patienterna kan duscha och tvätta kläder men också äta eller göra något kreativt.

– Det är viktigt att det är fräsch och attraktivt, förklarar missbruksexperten och överläkaren Christian Hvidt när han visar runt.

Inte för alla

Syftet är att locka hit de narkomaner som trots metadonbehandling missbrukar heroin. De som efter flera behandlingsförsök återfaller i missbruk. De som inte får önskad effekt av ersättningdrogerna metadon och Subutex.

I Danmark handlar det om 10 procent av de samanlagt 8.000 heroinberoende som är under behandling. Går de med i heroinprogrammet får de gratis heroin. Två doser om dagen. Knarket får de injicera själva under uppsikt av personal som garanterar att drogen kommer in i patienten – och inte ut på gatan. Det statliga heroinet levereras en gång i månaden och importeras från Schweiz via danska Sundhetsstyrelsen.

Svårt kombinera med vanligt jobb

Frågan är hur många missbrukare som klarar kraven . Ett liv bundet till kliniken två gånger dagligen, månad efter månad.

– Att någon ska klara av ett vanligt jobb är inte troligt, säger Christian Hvidt. När narkomanvården gjorde en intresseunder- sökning var ett hundratal intresserade av att delta i programmet. Än så länge är det åtta som anmält sig.

– Vi räknar med att få två nya patienter varje månad, säger Torben Ballegard som är chef för kliniken.

”Jakten tar all tid”

Vi träffar Bente som varit heroinist i 25 år. Hon är tveksam eftersom de flesta narkomaner valt ett liv utanför systemet, men tycker att är värt ett försök. Kanske kan det hjälpa någon till ett liv utan den ändlösa jakten på pengar till knark.

– Hade heroinprogrammet funnits för 15 år sen hade jag nog provat, men idag får jag recept på Subutex som fungerar för mig, och mitt mål är att bli helt drogfri, säger Bente.

200.000 kr/patient

Här på kliniken i Köpenhamn finns plats för 120 narkomaner. Varje patient beräknas kosta staten upp till 200.000 danska kronor per år. Flera andra länder har heroinprogram; Holland, Tyskland, England och Schweiz där det funnits ända sedan 1995. Där får 1.400 av landets 25.000 missbrukare heroin som läkemedel.

Det är en kontroversiell åtgärd. I Danmark har frågan om heroin som medicin pågått under tio år. 2007 svängde politikerna. Huvudargumentet var minskad kriminalitet och att fler heroinister överlever. Kritiker befarar att heroinprogrammet ska konkurrera ut de drogfria behandlingsalternativen.

”Politikerna har gett upp”

Vi lämnar kliniken och besöker en av de få kritiska rösterna mot heroinprogrammet.

– Jag tror politikerna gett upp, säger Annmarie Outze, ordförande i föräldraföreningen. Hon lovade sonen Carsten att fortsätta anhörigarbetet när han dog i hepatit C, efter 8 år som drogfri.

– De säger att kriminaliteten minskar, men heroinprogrammet når bara 400 – resten av Danmarks drygt 13.000 heroinberoende kommer fortsätta med prostitution och kriminalitet för att få ihop pengar till knark, konstaterar Annemarie Outze.

Yvonne Åstrand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.