Anneka Knutsson vid den svenska ambassaden i Addis Abeba. Foto: SVT/TT

”Grått damm utan ett grönt strå”

Uppdaterad
Publicerad

Torkan som just nu plågar Etiopien är den värsta på många decennier, kanske den värsta någonsin. Det hävdar Anneka Knutsson vid den svenska ambassaden i Addis Abeba som nyligen besökt de drabbade regionerna.

– Ett grått damm och inte ett enda grönt strå. Akacieträden är döda.

Så beskriver svenska ambassadens biståndschef Anneka Knutsson de åkrar som normalt skulle producera grödor att föda både djur och människor i de södra delarna av Etiopien.

– När jag talar med människor som bor på landsbygden säger de att det är den värsta torkan de någonsin sett. Vattendragen är helt uttorkade. På vissa håll har de blivit små som regnvattenpölar där människor försöker vattna sina djur och tvätta sina kläder.

Regnen kom aldrig

Miljontals människor hotas nu akut av svält, och situationen beror enligt Anneka Knutsson helt och hållet på klimatfenomenet el Niño, som i år är det kraftfullaste som hittills uppmätts. Det regn som normalt skulle ha fallit i de här delarna av östra Afrika har helt enkelt uteblivit.

– Människor har ingen mat, varken till sig själva eller till boskapen som är deras viktigaste levebröd. Vi vet att 190.000 människor redan har begett sig iväg från sina boplatser till andra delar av Etiopien. Då blir situationen där snabb mycket ansträngd när det gäller till exempel hälso- och sjukvård.  

Folkförflyttningen får också långsiktiga konsekvenser för samhället. Enligt Anneka Knutsson har uppskattningsvis tre miljoner barn avslutat sin skolgång för att de varit för hungriga eller tvingats ge sig av tillsammans med sina familjer.

Katastrofen kan hejdas

Men den fullständiga katastrofen kan undvikas om det bara kom mat och vatten på plats för att täcka behovet de närmaste månaderna. Enligt Anneka Knutsson behövs livsmedel för ytterligare minst 300 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder kronor) för att trygga försörjningen fram till sommaren. Dessutom måste vatten köras ut med tankbilar, något som är mycket dyrt att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer