Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gravid kvinna döda efter attacken mot barnsjukhuset i Mariupol. Foto: TT/AP

Gravida kvinnan död efter attacken mot BB

Uppdaterad
Publicerad

Den gravida kvinnan och hennes ofödda barn skadades svårt i samband med en rysk robotattack mot ett barnsjukhus i Mariupol.

En bild visar hur hon håller händerna om sin mage när hon bärs iväg på bår.

Nu berättar en läkare att varken kvinnans eller barnets liv gick att rädda.

– Båda dog, säger Timur Marin till AP.

Det var i onsdags som ett barnsjukhus i staden Mariupol i sydöstra Ukraina utsattes för ett ryskt flyganfall. Förödelsen blev omfattande och minst 17 kvinnor, varav flera mitt i pågående värkarbete, uppges ha skadats.

En av dem fotades när hon bars iväg på en bår. En videosekvens visar hur hon håller händerna om sin blodiga mage när hon bärs fram bland ruinerna.

Nu rapporterar nyhetsbyrån AP att kvinnan och barnet har avlidit.

Hämtade kvarlevorna

Kirurgen Timur Marin berättar för AP att kvinnan efter bombanfallet fördes till ett fältsjukhus där livsuppehållande åtgärder sattes in. Hennes bäcken var krossat och höften ur led. Enligt läkare på plats ska hon ha skrikit: ”Döda mig nu”.

När barnet väl förlöstes med kejsarsnitt visade det inga livstecken, berättar Marin vidare.

30 minuter senare dödförklarades även kvinnan.

Enligt AP hann läkarna inte få kvinnans namn innan hennes make och pappa hämtade kvarlevorna för att undvika att de hamnade i en massgrav.

Humanitär katastrof

Bilden på kvinnan, som har spridits världen över och bland annat publicerats i New York Times, har blivit en symbol för det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Fler än 2,5 miljoner människor har enligt FN:s migrationsorganisation IOM flytt Ukraina sedan invasionen inleddes den 24 februari. Samtidigt har siffrorna över civila offer stigit för varje dag. Det kommer även fortsatta rapporter om ryska attacker mot sjukhus och räddningsinsatser i landet.

Enligt Världshälsosorganisationen, WHO, har minst 31 sjukvårdsanläggningar attackerats i landet sedan den ryska invasionen inleddes.

I Mariupol, som har varit hårt drabbat av rysk belägring, beskrivs läget som en humanitär katastrof.

Bristen på vatten, mat, el och mediciner är omfattande medan de ryska robotattackerna fortsätter mot staden, däribland civila mål, enligt rapporter.

Barnmorskan Olga Vereshagina säger till AP att varje födsel en ny anspänning.

– Alla födande mödrar har levt igenom så mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet