Foto: Scanpix

”Gravida kvinnor mål för prickskyttar i Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor har blivit ett mål för prickskyttar i norra Syrien, säger en brittisk läkare till nyhetskanalen CNN.

Den brittiske läkaren David Nott, som arbetat för hjälporganisationen Syria Relief i norra Syrien, säger till CNN att det verkar som att prickskyttarna ”tävlar” om att skjuta såväl barn som höggravida kvinnor.

Han visar en röntgenbild på ett foster med en kula från en prickskytt i huvudet. Fostret träffades medan det fortfarande låg i mammans mage. Mamman överlevde, men inte barnet.

90 procent av de operationer som David Nott utförde gällde skador som orsakats av prickskyttar, säger han.

– Vissa dagar kunde vi få in ett antal människor som hade skjutits på samma ställe på kroppen. Till exempel fick vi in 8–9 fall en dag där skottskadorna satt i vänstra ljumsken. Dagen därpå fick vi in ett antal fall som alla träffats i högra ljumsken. Så det verkade för mig som att prickskyttarna hade något slags tävling sinsemellan, säger han till CNN.

Små barn skjutna i huvudet

Små barn är också prickskyttarnas mål, säger han vidare. CNN har fått bilder från Syria Relief som visar en liten flicka, högst fem år gammal, som ligger i en sjukhussäng med skador i huvudet. En annan flicka, ungefär lika gammal, ligger under ett grönt lakan med ett gapande sår i pannan.

David Nott, som också arbetade som frivillig läkare under Bosnienkriget, och säger att en skillnad mot Syrienkriget är att i Bosnien fanns det hjälp för de drabbade. UNHCR kunde nå fram med sina hjälpsändningar. Så är inte fallet i Syrien.

– Nu är det hög tid att öppna en korridor för humanitär hjälp för att räddningspersonal och medicinsk personal ska kunna komma in i Syrien utan att känna sig hotade, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet