Gravida Marianna från Mariupol: Ryska propaganda-maskineriet i fem steg

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni Marianna? Bilder på den gravida kvinnan, blodig, mitt bland rykande ruiner och kaos, fick global spridning – och tuggades upp av Kremls propagandamaskineri.

Gravida Marianna från Mariupol har av Ryssland anklagats för en lång rad olika saker.

Från helt vanligt gravid kvinna, till fejk, sminkad skådespelare, till offer för en händelse som helt enkelt inte hade ägt rum, beroende på den ryska propagandans olika behov.

Marianna födde sitt barn. Sen blev det ganska tyst.

Nu har historien tagit ännu en vändning. I en ny intervju, som bland annat spridits av olika ryska konton på sociala medier, ger hon sin bild av vad som hände den där dagen i Mariupol. Men under vilka omständigheter intervjun är gjord är oklart.

Det förekommer vissa uppgifter om att kvinnan blivit bortförd till Ryssland och att intervjun är manipulerad, enligt uppgifter i sociala medier som The Guardian hänvisar till. Samtidigt finns andra uppgifter om att kvinnan  är kvar i Mariupol.

Se videon ovan för en genomgång av turerna kring Marianna – och hur hon nu används av det ryska propagandamaskineriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.