Greenpeace säger sig ha kommit över dokument som visar att frihandelsavtalet mellan EU och USA utgör ett allvarligt hot mot klimatet, miljön och konsumentsäkerheten. Arkivbild.

Greenpeaceläcka om handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Miljöorganisationen Greenpeace säger sig ha kommit över läckta dokument som visar att frihandelsavtalet TTIP utgör ett allvarligt hot ”mot klimatet, miljön och konsumentsäkerheten”.

Dokumenten om handelsavtalet, som förhandlats mellan EU och USA sedan 2013, publicerades av Greenpeace på nätet under måndagsförmiddagen.

”Det är dags att sprida ljus över dessa förhandlingar. Miljöframsteg, som skett till ett högt pris, prutas bort bakom stängda dörrar”, säger Faiza Oulahsen på Greenpeace i Nederländerna, som kräver att förhandlingarna stoppas.

– Dessa läckta dokument ger oss en unik inblick i omfattningen av USA:s krav på EU om att sänka eller kringgå skydd för miljö och folkhälsa som en del av TTIP. EU: s hållning är mycket dålig, och USA: s hållning är fruktansvärd. Utsikterna för en kompromiss inom de ramarna förfärlig. Vägen är nu utstakad för en kapplöpning mot botten vad gäller klimatet, konsumentskydd och folkhälsostandard, säger Jorgo Riss, enhetschef for Greenpeace Europa, enligt The Guardian.

Är du osäker på av TTIP innebär? Klicka här så förklarar vi avtalet i grova drag på en minut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer