Grekisk polis kastas tårgas mot demonstranter utanför parlamentet i Aten. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekisk polis avfyrar tårgas mot demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Grekisk polis avfyrar tårgas för att skingra demonstranter i centrala Aten, skriver Reuters. De protesterar mot namnbytet på Makedonien.

Tusentals protesterar på Atens gator medan den långdragna konflikten mellan Makedonien och Grekland debatteras gällande Makedoniens officiella namnbyte till Nordmakedonien, skriver AP.

Trots att premiärministern Alexis Tsipras verkar ha säkrat stödet från 151 representanter i den beslutande församlingen, där 300 personer sitter, visar opinionsundersökningarna att merparten av grekerna är motståndare till att namnet Makedonien används i namnet över huvud taget.

En omröstning i det grekiska parlamentet skulle ha hållits redan under torsdagen men många ledamöter vill debattera frågan och den kommer istället att äga rum tidigast 13.30 på fredagen.

”Förrådda”

Bland greker finns en känsla av att att Makedonien gör territoriella anspråk på delar av norra Grekland eftersom de snarare ser namnet som ett område med historiska kopplingar till Alexander den store.

Vi känner oss förrådda. De flesta grekerna vill inte ha den här överenskommelsen, men politikerna sviker oss, säger demonstranten Zografos Stathakopoulos till Reuters.

På torsdagskvällen var det även protester i Thessaloniki i norr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet