Att illegalt adoptera ett av barnen ska ha kostat mellan 25 000 och 28 000 euro. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Grekisk polis sprängde liga som sålde barn

Publicerad

Ett par dussin kvinnor har fått uppemot 50 000 kronor för att illegalt adoptera bort sina barn i Grekland, rapporterar grekiska och bulgariska medier. Den grekiska polisen sprängde ligan efter flera månader av övervakning.

Grekisk polis har sprängt en liga som misstänks ha tjänat pengar på illegala adoptioner och ägghandel.

Ligan, som ska ha letts av en grekisk advokat och en gynekolog, tros ha betalat gravida kvinnor i Bulgarien uppemot 50 000 kronor för att lämna över sina barn till barnlösa grekiska par, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De gravida kvinnorna togs från Bulgarien till Grekland för att där föda sina barn på privata sjukhus och sedan lämna bort dem.

Över 20 barn sålda

Totalt har 66 personer av olika nationaliteter åtalats. Bland dem finns personal från kliniker och de biologiska mödrarna, skriver grekiska CNN.

Polisen misstänker att ligan sålt minst 22 barn och 24 ägg från bulgariska, ryska och georgiska kvinnor. Därtill fick omkring tio kvinnor som togs till Grekland pengar för att vara surrogatmödrar mellan 2016 och 2019.

Kvinnorna födde på privata kliniker där det är lättare att förfalska dokument, enligt bulgariska BNT.

Tjänade fem miljoner

Att illegalt adoptera ett av barnen kostade mellan 270 000 och 300 000 kronor. Enligt både CNN och bulgariska medier varierade priset beroende på barnets kön och ”andra egenskaper”. Ligan tjänade minst fem miljoner kronor på handeln och tvättade pengarna genom att köpa lyxvaror och fastigheter.

Polisen har varit ligan på spåren i månader och Antonis Tzitzis, polischef i Thessaloniki, säger att den tros vara en av de ”största och mest välorganiserade” i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer