En familj städar upp efter kraftiga regn i flyktinglägret Oinofyta. Foto: Sacha Myers / Rädda Barnen

Grekiska flyktingläger hotas av kyla och regn

Uppdaterad
Publicerad

Efter regn och kallt väder på de grekiska öarna har flyktinglägren fått ta en stor smäll. Vinterns kyla kommer med rask takt och med det kommer rädslan över hur de asylsökande ska klara den. – Många av lägren är på bristningsgränsen, säger Sacha Myers, Rädda Barnen, till SVT Nyheter.

Många i Sverige känner igen Grekland för dess soliga klimat och blåa hav. Men det finns en annan verklighet av Grekland just nu – särskilt för folk på flykt. Det är en verklighet av iskalla nätter i byggnader utan värmesystem, av genomvåta sovsäckar och tält som blåser iväg. 

Den senaste veckan har kraftiga regn i Grekland och östra Medelhavet lämnat flyktingläger i förfall. Lägren har blivit översvämmade och asylsökande tvingas säkra sina tält med stenar för att förhindra att de blåser bort.  

Sacha Myers är i Aten i Grekland med Rädda Barnen och arbetar med att framför allt förse barn och unga med näring, social hjälp och bättre boende. 

– Det är extremt kallt, även i Aten var det fyra grader i morse. Det blir normalt inte så kallt. I norra Grekland snöade det denna vecka i många av lägren, säger Sacha Myers på fredagen.

Vill flytta folk från lägren

Runt 800 asylsökande på ön Chios blev förda till statliga byggnader under måndagen efter kraftiga regn. Och vissa förläggningar är redan stationerade i ordentliga byggnader. Men många människor i andra läger i Grekland förväntas utstå vintern i tält där de inte har tillgång till ordentliga faciliteter eller värme. Ibland inte ens varmvatten. 

– Vi vill verkligen att regeringen ska flytta människor från lägren, ur tälten, in till städerna, till lägenheter och hotell, särskilt under de kallaste månaderna. Lägren är inte gjorda för vintern, säger Sacha Myers.  

UNHCR är FN:s flyktingorgan och har som uppdrag att skydda människor på flykt. De anser att läger endast bör användas som en tillfällig nödlösning och jobbar med att hitta alternativa privata bostäder.  

– Vi är oroliga för vintern som nu är på väg och vi har därför redan påbörjat arbetet med att förstärka tält så att de kan stå emot hårdare väder och vinter. Och vi delar ut filtar, vantar och värmande kaminer. Framförallt arbetar vi med att flytta människor till bättre och mer hållbara bostäder, säger Caroline Bach, pressekreterare på UNHCR, till SVT Nyheter. 

The Turkey-Deal

Den 20 mars i år slöt EU en överenskommelse med Turkiet som innebar att asylsökande som tar sig till Europa på illegal väg, från Turkiet till de grekiska öarna, ska registreras och ansöka om asyl där. De som inte gör det, eller som inte får asyl, skickas tillbaka till Turkiet.  

Det betyder att de asylsökande sitter fast i kylan och lägren på de grekiska öarna i ett mellanläge, där de som söker asyl väntar på att få veta om de kommer skickas tillbaka till Turkiet eller inte. 

– Tack och lov så har Röda Korset och UNHCR delat ut vinterkläder, säger Sacha Myers och fortsätter:  

– Om jag ska vara ärlig, om människor fortsätter att leva i tält och inte kan flyttas snabbt till hotell eller anläggningar och om regeringen inte kan förse lägren med värme, då måste folk bara fortsätta att leva i sina tält under vintern. Och vi är mycket bekymrade över de följder detta kan få för barnens hälsa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.