• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Greklands finansminister Yannis Stournaras och IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: Scanpix

Grekland hålls på halster

Uppdaterad
Publicerad

Tonen gentemot EU:s nu mest utsatta ekonomi, Grekland, var välvillig efter finansministermötet i Bryssel som avslutades sent på måndagskvällen. Men det skuldtyngda landet hålls på halster.

– Grekland har verkligen bemödat sig och kan visa tydliga resultat. Nu får fordringsägarna göra detsamma, sade Internationella valutafondens chef Christine Lagarde i intervjuer.

I och med mötet för Eurogruppens finansministrar hålls fortfarande Grekland på halster. Tidigare utlovade besked om ett nytt avgörande nödlån sköts framåt ytterligare.

– De har gjort stora ansträngningar, och nu måste vi ta vårt ansvar, sade Frankrikes finansminister Pierre Moscovici.

Det här var mötet som skulle ge Grekland fastare mark under fötterna genom ett nödvändigt lån på 31 miljarder euro, men på grund av oenighet om lånevillkoren och en ännu oavslutad granskning av de nedskärningsförslag som nyligen antogs i det grekiska parlamentet så skjuts beskedet på framtiden, rapporterar SVT:s EU-korrespondent Christian Catomeris.

– Förutom Greklands anpassningsprogram ska Eurogruppen diskutera landets finansieringsbehov och skulduthållighet vid ett extra möte som hålls 20 november, och som är en fortsättning på dagens möte, sade Jean Claude Juncker, ordförande i Eurogruppen, på en presskonferens.

– Ett nytt möte här i Bryssel som alltså avslutas med frågetecken, följetongen eurokrisen är långt ifrån över, säger SVT:s Christian Catomeris efter mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer