Greklands finansminister Yannis Stournaras och IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: Scanpix

Grekland hålls på halster

Uppdaterad
Publicerad

Tonen gentemot EU:s nu mest utsatta ekonomi, Grekland, var välvillig efter finansministermötet i Bryssel som avslutades sent på måndagskvällen. Men det skuldtyngda landet hålls på halster.

– Grekland har verkligen bemödat sig och kan visa tydligaresultat. Nu får fordringsägarna göra detsamma, sade Internationellavalutafondens chef Christine Lagarde i intervjuer.

I och med mötet för Eurogruppens finansministrar hållsfortfarande Grekland på halster. Tidigare utlovade besked om ett nytt avgörandenödlån sköts framåt ytterligare.

– De har gjort stora ansträngningar, och nu måste vi ta vårtansvar, sade Frankrikes finansminister Pierre Moscovici.

Det här var mötet som skulle ge Grekland fastare mark underfötterna genom ett nödvändigt lån på 31 miljarder euro, men på grund avoenighet om lånevillkoren och en ännu oavslutad granskning av denedskärningsförslag som nyligen antogs i det grekiska parlamentet så skjutsbeskedet på framtiden, rapporterar SVT:s EU-korrespondent Christian Catomeris.

– Förutom Greklands anpassningsprogram ska Eurogruppendiskutera landets finansieringsbehov och skulduthållighet vid ett extra mötesom hålls 20 november, och som är en fortsättning på dagens möte, sade JeanClaude Juncker, ordförande i Eurogruppen, på en presskonferens.

– Ett nytt möte här i Bryssel som alltså avslutas medfrågetecken, följetongen eurokrisen är långt ifrån över, säger SVT:s ChristianCatomeris efter mötet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.