Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Tsipras vinner – men det kan bli problem

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valet blev en framgång för vänsterpolitikern Alexis Tsipras. Men i höst kan hans regering vänta sig många protester när hans regering ska genomföra de sparåtgärder han lovat Greklands kreditgivare.

Tsipras vänsterparti Syriza blir största grekiska parti med tydligt avstånd till utmanaren det konservativa Nea Demokratia. För detta parti blev resultatet en besvikelse med tanke på förväntningarna. Den konservative partiledaren erkände sig tidigt besegrad.

Men även för Tsipras är det en besvikelse. För när han utlyste valet den 22 augusti låg hans personliga popularitetssiffror mycket högt. Han hade väntat sig mer.

Ekonomiska krisen i Grekland

Räcker inte

Men jämfört med valet i januari 2015 har hans förlust ändå varit marginell. Trots att Tsipras svek många väljare -  genom att säga ja till kreditgivarnas krav på sparåtgärder – har han fått ett hyfsat valresultat.

Men det räcker inte för att han ska kunna bilda regering. Han får visserligen som största parti 50 mandat i bonus i parlamentet som har 300 ledamöter totalt.

Men det räcker inte för en egen majoritet. Hans stödparti under förra mandatperioden, de högernationalistiska Oberoende greker, ser ut att precis klara treprocentspärren.

Det betyder totalt 155 av 300 mandat för en sådan koalition. Förra valomgången hade den 162 – och det räckte inte.

Genomföra sparåtgärder

Men Tsipras kan räkna med att hans parti under hösten kommer att ytterligare splittras.

Tsipras nya regering ska genomföra en rad sparåtgärder som han lovade kreditgivarna i juli. Det handlar om höjda skatter, sänkta pensioner och smärtsamma neddragningar av anställda inom den offentliga sektorn.

Redan före valet – oberoende av vem som skulle vinna – har det talats om en het grekisk höst där en rad fackförbund och politiska grupperingar förbereder stora protester mot det som ska komma.

Tufft för regeringen

Redan i somras sprack Tsipras parti och de radikalaste bildade ett nytt. Men bedömare menar att den avsöndringsprocessen ännu inte är avslutad.

När det går upp för grekerna vad som väntar dem kan det bli mycket tufft för regeringen – liksom det blir mycket hårt för grekerna.

Det finns en protestgrupp kvar inom partiet efter splittringen i somras som omfattar hela 53 parlamentsledamöter – ”De femtiotres rörelse” – som kommer att opponera sig mot en del av de hårdaste åtstramningarna. Frågan är hur denna rörelse utvecklas när Tsipras ska börja fullfölja sina löften.

Och för att den ska kunna behålla sin majoritet räcker det troligen inte med bara stödet från Oberoende greker.

Två partier möjliga

Det har diskuterats en ”stor koalition” mellan Syriza och Nea Demokratia om de skulle komma mycket nära varandra i valresultat. Men Tsipras har närmast avvisat det, och ND ville bara ha den om man själv blev störst. Fast det är detta som en stor del av grekerna önskar, måste Tsipras finna stöd på annat håll.

Det troligaste är att det blir från något av två partier: Antingen det socialistiska Pasok eller mittenpartiet Potámi.

Trots segern är alltså framtiden inte så ljus för Tsipras. Han har talat i valet om att han skulle omförhandla en del av villkoren med kreditgivarna. Men hittills har man från det hållet varit mycket avvisande.

Kreditgivarna granskar

I oktober – eller kanske i november – sker en granskning av den grekiska förändringspolitiken av kreditgivarna. Den blir avgörande för om Tsipras och Grekland får mer pengar. Tsipras är alltså tvingad att leverera – och det kan orsaka nya protester mot honom.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet