Antonis Samaras, Greklands nye premiärminister. Foto: Scanpix

Grekland vill ha två års frist

Publicerad

Grekland hör hemma i eurozonen och ska göra allt för att stanna kvar där, lovar landets nye konservative premiärminister Antonis Samaras. Han ber också om två års frist hos EU och IMF.

Samaras lovade i ett tal i parlamentet på fredagskvällen bland annat mer långtgående privatiseringar än som tidigare diskuterats, och sade att flera statliga företag ska stängas eller fusioneras före årsskiftet.

Han deklarerade att Greklands plats är i eurozonen, även om vissa, som han sade, ”gör försök att underminera” det förhållandet.

I talet, där han presenterade regeringens ekonomiska plan för de närmaste fyra åren, bad han om två års frist hos EU och IMF för de 237 miljarder euro som landet måste spara enligt räddningspaketet.

-Vi ber om en anpassning, sade Samaras.

Lägre förväntningar

När privatiseringarna första gången kom på tal 2010 räknade dåvarande regeringen med intäkter på motsvarande drygt 430 miljarder kronor. Nu har bedömningarna dragits ned till 130 miljarder fram till 2015.

Samaras tal på fredagen var startskottet för en tre dagar lång debatt som avslutas på söndag kväll med en förtroendeomröstning i parlamentet inför eurogruppens möte i Bryssel. Dit reser finansministern Yannis Stournaras på måndag för att svara på frågor om Greklands reformarbete.

Italien sparar

På fredagen gjorde även Finlands finansminister Jutta Urpilainen (S) ett utspel i tidningen Kauppalehti där hon sade att Finland tror på euron, men inte tänker vara del av ett system där länder blir kollektivt ansvariga för medlemsstaters skulder.

Italiens regering kom efter nattmangling överens om förslag till åtgärder för att minska utgifterna med motsvarande nära 226 miljarder kronor på tre år. Mycket av besparingarna planeras inom hälsovård och offentlig förvaltning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.