Den katastrofala branden i Greenfell Tower ledde till en högljudd debatt om klassklyftor Foto: SVT

Ett halvår efter storbranden saknar hundratals familjer ännu bostad

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det var på natten den 14 juni som höghuset Grenfell Tower i Kensington i London fattade eld. Nya isolerande plattor på fasaden visade sig vara brandfarliga, huset brann som en fackla och tog 71 människors liv. Grenfell Tower blev en symbol för orättvisor och ekonomiska klyftor i en av världens rikaste stadsdelar.

Bengt Norborg

utrikesreporter

Människor vaknade mitt i natten av att det bankade på deras dörrar. I trapphuset vällde röken upp och en del blev fast i sina lägenheter. För vissa tog det timmar innan rökdykare tagit sig fram och kunde rädda de instängda. En del kom aldrig ut, andra hoppade mot en säker död.

Vill utkräva ansvar

Fortfarande saknar omkring 320 familjer en ny bostad och väntar vidare i hotellrum. Men den 14:e varje månad hörs deras röster offentligt, då går överlevande, anhöriga och sympatisörer ut och demonstrerar i ett försök att utkräva ansvar, rättvisa och mer hjälp till offren för tragedin i höghuset.

Nya lokala politiska ledare har också kommit fram, och de tycks mer lyhörda för protesterna mot vad många menar är år av en konservativ regerings åtstramningspolitik.

Här bor de superrika

Stadsdelarna Kensington och Chelsea, där Grenfell Tower ligger, räknas till några av världens dyraste. En lägenhet kostar i medeltal 20 miljoner kronor här, många förstås åtskilligt mer.

Här bor de superrika, de äger åtminstone en bostad här, som inte sällan står tom. Medelklassen lyser med sin frånvaro i dessa stadsdelar men de fattiga är kvar och får hyra i boenden som kommunen subventionerar.

Ett halvår efter branden i Grenfell Tower protesterar fortfarande anhöriga och offer för branden för att utkräva rättvisa. Foto: TT

Klasskillnader

Grenfell Tower är bara ett exempel på de allt tydligare klasskillnaderna i dagens Storbritannien. De brandsäkra plattorna man hade kunnat välja vid fasadrenoveringen kostade lite mer än de man använde, och dessutom saknande höghuset larm och sprinklersystem.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.