Det är här på Kensington Row som hyresgästerna i den branddrabbade Londonskrapan Grenfell Tower erbjuds nya bostäder. Foto: TT

Grenfell Towers offer får flytta in i lyxigt bostadshus – upprör befintliga hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i London har köpt 68 lägenheter i ett lyxigt bostadshus för Grenfell Tower-offrens räkning. Befintliga hyresgäster anser att det är orättvist och drar ned värdet på deras bostäder.
– Vi betalade mycket pengar för att bo här, och vi har arbetat hårt för det, säger Maria.

Nästa månad kommer hyresgäster i branddrabbade Grenfell Tower att få flytta in permanent i lägenheter i ett lyxigt bostadskomplex i Kensington i London. Stadens myndigheter har nämligen köpt 68 lägenheter som ett tillskott till allmännyttans bostadsbestånd, uppger The Guardian.

LÄS MER: 79 döda eller saknas efter branden

Huset har en bassäng, bastu, spa, privat biograf och dygnet runt-portvakt. De lägenheter som för närvarande finns ute för försäljning kostar mellan 1,6 (cirka 17,7 miljoner kronor) och 8,5 miljoner pund (cirka 94,2 miljoner kronor). Bostäderna som nu erbjuds hyresgästerna i Grenfell Tower är bland de billigare och det är oklart om de kommer att ha tillgång till anläggningarna ovan.

Blandade reaktioner

Reaktionerna bland de befintliga hyresgästerna är blandade.

Maria köpte sin lägenhet för två år sedan, och tycker att det är orättvist att brandoffren får flytta in.

– Vi betalade mycket pengar för att bo här, och vi har arbetat hårt för det. Nu kommer de här människorna att komma hit, och de kommer inte ens att betala serviceavgiften, säger hon till The Guardian.

LÄS MER: Se de första bilderna inifrån Grenfell Tower

Hennes granne Nick, betalar 2.500 pund i månaden (cirka 27.700 kronor) för en lägenhet med ett sovrum. Han är tveksam till myndigheternas erbjudande. Han poängterar att han är mycket ledsen för de som mist sina hem, men oroar sig för att värdet på hans bostad kommer att sjunka.

Dessutom tror han att många kommer att dra nytta av erbjudandet, trots att de inte är direkt drabbade.

– Vilka är Grenfell Towers verkliga hyresgäster? Det verkar som att många av lägenheterna där hyrdes ut i andra hand. Nu kommer människorna vars namn står på hyreskontraktet att få nya bostäder där, och sedan kommer de att hyra ut lägenheterna på den privata marknaden. Och människorna som faktiskt bodde inofficiellt i skrapan när det brann kommer inte att få nya bostäder, säger han.

Välkomnar sina nya grannar

Andra är inte upprörda. AJ betalar också 2.500 pund i månaden för sin lägenhet. Han berättar att han blev bestört över branden.

– Det var fruktansvärt, jag har vänner som bodde där. Vi gav saker och gick dit och hjälpte till i några dagar förra veckan. I mina ögon borde alla vara jämlika.

Jaime Paul menar att det finns många lägenheter i huset som står tomma och välkomnar sina nya grannar.

– Lägenheterna går till spillo. Det finns så många tomma. Människor som oroar sig för värdet på sina hem är bara själviska, säger hon.

LÄS MER: 600 hus i Storbritannien har liknande brandfarliga fasadmaterial

LÄS MER: Uppmaningen efter branden – sluta ta selfies

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet