Greta Thunberg i möte med Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg hade under torsdagen ett 90 minuter lång möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Mötet skedde på initiativ av Thunberg och hennes rörelse Fridays for future.

Med på mötet var även tre andra unga klimataktivister från Tyskland och Belgien. Aktivisterna kritiserade bristen på politiska åtgärder gällande klimatkrisen, trots upprepade löften av europeiska regeringar.

”När det kommer till handling är vi fortfarande i ett tillstånd av förnekelse. Klimat- och ekologikrisen har inte en enda gång behandlats som en kris”, skrev de i ett brev publicerat av tyska Der Spiegel och brittiska The Guardian på onsdagen.

Klimatkrisen

De lämnade även över en namninsamling med krav på att EU:s ledare ska stoppa alla investeringar i fossila bränslen. 125 000 personer har skrivit under, bland annat skådespelaren Leonardo DiCaprio, författaren Margaret Atwood, sångerskan Billie Eilish och regissören Richard Curtis.

I dagarna är det två år sedan Greta Thunberg inledde sina skolstrejker för klimatet utanför Sveriges riksdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet