Massiva klimatprotester i Tyskland inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än två dygn kvar till valet i Tyskland har klimatprotester hållits på hundratals platser i landet. Det sedan Greta Thunbergs rörelse Fridays for future utlyst en global klimatstrejk.

– Att enbart rösta är inte tillräckligt, säger Greta Thunberg till SVT.

Omfattande protester har på fredagen hållits i Berlin, Hamburg, Köln, Freiburg, Bonn och hundratals andra platser i Tyskland – där det är val på söndag. 

Protesterna är en liten del av den globala klimatstrejk som Greta Thunbergs rörelse Fridays for future utlyst. Totalt runt 1400 protester i 80 länder ska hållas, rapporterar Deutsche Welle.

Greta Thunberg själv strejkade på fredagen utanför det tyska parlamentet, Bundestag.

– Självklart hoppas vi att politikerna tar sitt ansvar, men vi måste också förstå att enbart rösta inte är tillräckligt utan vi måste bli aktivister och gå ut på gatorna och kräva förändring, säger Greta Thunberg till SVT.

– Vi kan inte längre lämna det här åt makthavarna att göra något åt, sade Greta Thunberg när hon kort senare höll tal, och möttes av applåder från tusentals.

Se Greta Thunbergs brandtal i Berlin i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.